8x de mooiste oud-Hollandse dorpjes

Must visits in ons kikkerlandje
Mooiste dorpjes Nederland
Demi - Reisspecialist

Ons eigen kikkerlandje beschikt over een aantal prachtige oud-Hollandse dorpen en steden die jullie versteld doen staan! Wij hebben voor jullie hieronder de 8 mooiste oud-Hollandse dorpjes & steden onder elkaar gezet, zodat jullie binnenkort deze historische plaatjes kunnen bezoeken…

 

1. Giethoorn – Overijssel

Giethoorn staat bekend om de rietgedekte boerderijen, de veeneilanden en de schattige kleine grachtjes. Dit oud-Hollandse plaatsje wordt dan ook niet voor niets het Venetië van Nederland genoemd! Maak een rondvaart in een fluisterboot en speel toerist in eigen land. Vergeet niet om een foto te maken van één van de karakteristieke bruggetjes. Dit knusse plaatsje moeten jullie zeker een keer bezoeken!

>> Huisje huren met een bootje in Giethoorn? 

Mooiste dorpjes Nederland

 

2. Elburg – Gelderland

De Hanzestad Elburg heeft genoeg voor jullie in petto! In de middeleeuwen maakte Elburg deel uit van een samenwerkingsverband tussen verschillende steden om hun handel te kunnen uitbreiden en te beschermen. Deze kleine stad heeft daarom vele historische monumenten, beschikt over een oud vrouwenklooster en biedt tochtjes aan met een originele Botter: dit is een typisch oud Nederlandse vissersboot. Ook vinden jullie hier nog de oude verdedigingstoren, de Vischpoort, wat ook niet mag ontbreken tijdens een bezoekje aan Elburg.

Mooiste dorpjes Nederland

 

3. Thorn – Limburg

Wie in de buurt van Limburg woont, heeft vast wel eens gehoord van het oud-Hollandse Thor. Dit kleine stadje staat bekend om de witte huisjes, de monumentale gebouwen en de pittoreske straatjes. Een bekende bezienswaardigheid van Thorn is de Abdijkerk, die boven de witte huizen uitsteekt. De witte huisjes zijn ontstaan in de tijd van de Franse overheersing. Inwoners metselden namelijk hun ramen dicht omdat de omvang van de ramen bepaalde hoeveel belasting ze moesten betalen. Om deze armoede te verbergen werden de huizen wit geverfd, wat nu een beschermd stadsgezicht is. Een echte must visit als je ’t ons vraagt!

Mooiste dorpjes Nederland

 

4. Doesburg – Gelderland

Een andere Hanzestad op dit lijstje is het knusse Doesburg. Er zijn hier genoeg bezienswaardigheden te zien om jullie hele dag te vullen… Maak een rondwandeling door het centrum van deze historische stad, breng een bezoekje aan ’t Lalique Museum en drink een biertje in de oudste bierbrouwerij van Nederland: De Waag. Dit oude Hollandse plaatsje is zeker het bezoeken waard.

Mooiste dorpjes Nederland

 

5. Urk – Gelderland

Dit oud Hollandse vissersdorpje aan ’t IJsselmeer verdient zeker een plekje op deze lijst. Wisten jullie dat Urk tot 1939 een apart eiland was? Maak een wandeling door de pittoreske straatjes en bezoek de bekende vuurtoren van Urk. In de zomer kunnen jullie de vuurtoren ook beklimmen, zodat jullie uitzicht hebben op maar liefst drie verschillende provincies! Om de dag af te sluiten nemen jullie plaats in één van de restaurantjes en smullen jullie van één van de visspecialiteiten van ’t dorp…

Mooiste dorpjes Nederland

 

6. Naarden – Noord-Holland

Op zoek naar een stadje vol met prachtige monumenten? Breng dan een bezoekje aan ’t Noord-Hollandse Naarden! Deze vestigingsstad is één van de best bewaarde vestigingssteden van heel Europa en is uniek vanwege de stervormige bouw. Ontdek de oude verdedigingswerken en loop langs de verschillende stadspoorten en grachten, heel leuk om een keer mee te maken. Museumliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het Nederlands Vestigingsmuseum.

Mooiste dorpjes Nederland

 

7. Marken – Noord-Holland

Marken is en blijft een populaire trekpleister onder veel Nederlanders én toeristen. Iets wat daar zeker een rol in heeft gespeeld, is de opvallende klederdracht van Marken. Ook vinden jullie hier typisch oud-Hollandse houten huizen op palen. Wandel naar het Paard van Marken, een populaire bezienswaardigheid van dit karakteristieke plaatsje. Ook leuk om hier een keertje te overnachten, zodat jullie Marken écht leren kennen! Een vakantie in Nederland is altijd een goed idee.

Mooiste dorpjes Nederland

 

8. Beesd, Gelderland

Het historische dorpje Beesd vinden jullie in ’t groene Gelderland. Beesd is onder andere bekend geworden door het landgoed Mabriënwaerdt en het Betuwestrand waar jullie heerlijk kunnen relaxen. Een ander pareltje van dit dorp is de Voorstraat. Deze straat is zeker een kiekje waard, geloof ons maar…

Mooiste dorpjes Nederland

 

Welk oud-Hollandse dorpje willen jullie binnenkort bezoeken? Op zoek naar meer mooie plekken in Nederland? Bekijk dan onze top 8 mooiste plekken in Nederland en doe nog meer inspiratie op! Op de VakantieDealz blogpagina vinden jullie nog meer tips, inspiratie en reisverhalen… Yes!

 


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

  • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

  • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

  • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

  • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.