Reizen met alleen handbagage

handige tips & tricks
Maaike - Reisspecialist

Woohoo! Je hebt een goedkope vakantie naar een top bestemming weten te scoren. Maar dan kom je erachter dat je alleen de handbagage gratis mee mag nemen en de ruimbagage niet… Balen! Geen zorgen, want op vakantie gaan met alleen handbagage is prima te doen. Hier zijn enkele tips & tricks voor wanneer je alleen wilt reizen met handbagage, want in dat ene koffertje kun je nog altijd heel veel proppen!

Weekendtas, rugtas of koffer? 

Je bent vastberaden. Het wordt alleen met handbagage op vakantie gaan, maar dan kom je bij de volgende obstakel… Wat voor soort handbagage wordt het? Dit hangt natuurlijk helemaal af van wat voor reis je gaat maken en wat je persoonlijk het fijnst vindt.

Weekendtas
Een weekendtas is vaak klein en makkelijk op te bergen wanneer je het niet wilt gebruiken of je het niet nodig hebt tijdens je reis. Wanneer je snel en flexibel van de ene plek naar de andere plek wilt verplaatsten, is een weekendtas ook een goede keus. Het is, zoals het al in de naam zegt, ideaal voor een weekendje weg. En wat sowieso een bonus is, het voldoet sowieso aan de handbagage richtlijnen!

Rugtas
Het zal misschien niet vaak voorkomen, maar toch kun je echt met je rugtas alleen op vakantie gaan. Wel moet je dan heel veel keuzes maken in wat je meeneemt en moet je rekening houden met het feit dat je veel achter moet laten omdat het simpelweg niet meer past. Een rugtas is prima geschikt voor een stedentrip, een midweekje weg of een weekendje weg. Zorg er wel voor dat hij binnen de maten past, zodat je eventuele extra kosten vermijdt!

Koffer
Wil je toch liever met een ’tas op wielen’ reizen? Dat is ook zeker te begrijpen! Het is ruimer en makkelijker met je mee te slepen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat koffers moeten voldoen aan de richtlijnen van de maatschappij waar je mee vliegt. Zo kan het zijn dat het gewicht van de koffer bij de ene partij maximaal 7 kilo mag zijn en waar het bij de andere weer 23 kilo kan zijn!

Wat neem je mee?

Omdat je de beslissing hebt genomen om alleen je handbagage mee te nemen, moet je ook efficiënter inpakken. Je kunt niet gauw even vijf paar schoenen of tien setjes kleding meenemen, maar dit ligt natuurlijk wel aan je vakantie. Maar wat mag écht niet missen in je handbagage?

 • Pinpas, creditcard of cash? Dit ligt helemaal aan je reis. Blijf je binnen Europa? Dan is het prima te doen met je pinpas. In enkele gevallen kan het toch handig zijn om je creditcard mee te nemen. Denk aan het huren van een auto of extra kosten bij je hotelovernachting. Hetzelfde geld voor cash. We hebben tegenwoordig niet zoveel meer op zak, maar het is toch wel weer handig als je snel wat bij de lokale (super)markt wilt halen.
  Extra tip: koop een paspoorthoesje! Hier kun je je creditcard en/of pinpas, ID en wat cash bewaren!
 • Belangrijke elektronica: Denk hierbij aan je telefoon, laptop en de bijbehorende opladers. Indien je van plan bent om veel op pad te gaan, is een powerbank altijd handig! Zo blijft je telefoon langer leven en kun je nog net die mooie kiekjes of filmpjes maken.
 • Vloeistoffen: bij handbagage is er een speciale regeling. Je mag maar maximaal één liter vloeistof in flesjes van maximaal 100 ml per stuk meenemen. Hiervoor is het slim als je kleine reisflesjes aanschaft. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je reisflesjes apart verpakt in een afsluitbaar, plastic zakje.
  Extra tip: heel veel hotels bieden standaard flesjes zeep, shampoo & conditioner op de kamer!
 • Pak de lichtste kleding in die weinig ruimte in je koffer innemen. Wat ook handig is, is dat je kleding meeneemt die je met meerdere kledingstukken kunt combineren. Wil je toch die ene trui mee? Doe deze dan gelijk aan, want dit scheelt énorm veel ruimte!
  Extra tip: rol al je kledingstukken op. Je hebt het vast wel voorbij zien komen of gehoord, maar dit helpt echt!
 • Welke schoenen neem je mee? Dit ligt ook weer aan je vakantiebestemming. Zoek je de zon op? Gooi dan je slippers, sandalen of instappers in de koffer en trek die ene paar sneakers, wandelschoenen of laarzen aan. Indien je toch nog extra paar schoenen in de koffer gooit, kun je ze net zo goed vullen! Denk bijvoorbeeld aan kleine accessoires, onderbroeken, bikini’s of sokken.p.s. informeer bij de luchtvaartmaatschappij of je nog een extra tasje mee mag nemen. Meerdere luchtvaartmaatschappijen staan een extra tasje voor je camera of laptop toe.

Het is belangrijk dat je de keuze maakt over wat je beter wel of niet kunt inpakken. Stel jezelf de vragen: Is het echt nodig? Of kan ik het makkelijk op de vakantiebestemming aanschaffen? De antwoorden op deze vragen spreken voor zich.

 


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

 • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

 • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

 • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

 • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.