Mijn reis langs de highlights van het betoverende Guatemala

VakantieDealz.nl
Maaike - Reisspecialist

Na 4 jaar op en neer te zijn gevlogen naar Azië en Australia besloot ik mijn liefde voor de Oosterse landen in te ruilen voor een reis naar het westen. Ik, Tamor, kocht een enkeltje naar Cancún, Mexico met het uiteindelijke doel om vanuit Panama weer terug te keren naar Nederland. Na een korte reis door Mexico en een Caribische stop in Belize kwam ik terecht in een land vol jungle, Maya tempels, vulkanen, oceanen en koloniale steden. Een land dat iedereen eens zou moeten bezoeken; het fantastische Guatemala.

 

Flores & Tikal

Mijn eerste stop in Guatemala was het kleine plaatsje Flores, een klein plaatsje in het noorden van Guatemala. Flores is de perfecte uitvalbasis om de Maya-ruïnes van Tikal te bezoeken. Midden in een dichte jungle vind je Tikal, wat ooit één van de grootste steden uit het Maya-rijk was. De vele toeristen die deze plek bezoeken maken Tikal niet minder indrukwekkend! Na een korte wandeling door de weelderige groene jungle tussen de zoemende insecten en vogelspinnen duiken de prachtige Tikal-piramides ineens op! De gigantische bouwwerken zijn ontzettend indrukwekkend. Een perfecte afsluiter van een bezoek aan deze machtige oude stad is de zonsondergang bekijken op de top van één van deze oude piramides. Na een klim van 65 meter, met het gebrul van brulapen op de achtergrond, zie je de lucht en de jungle een prachtige gouden gloed krijgen… Dit is werkelijk een betoverende ervaring!

Lanquin & Semuc Champey

Na een behoorlijke busreis van 12 uur waarvan de laatste 4 uur op onverharde jungle wegen, kwam ik aan in Lanquin. De lange reis hiernaartoe is absoluut de moeite waard want vanuit Lanquin kun je één van de mooiste natuurwonderen van Guatemala, zo niet heel Midden-Amerika, bezoeken. Stel je een 300 meter lang kalkstenen lint voor dat kronkelt langs de bodem van een weelderige, bergachtige vallei diep in de Guatemalaanse jungle. Waar koel water stroomt over de zwevende trap van 18 prachtige, natuurlijk gevormde turquoise zwembaden… Dit is Semuc Champey! Natuurlijk is het zien en het zwemmen in deze natuurlijke zwembadden al een absoluut hoogtepunt, maar voor de meer avontuurlijke reizigers is er ook nog een grot die vol water staat die bezocht kan worden. Bewapend met niks meer dan waterschoenen, een zwembroek en een kaars (ja een kaars voor een grot vol water) betrad ik de grot. Binnenin de grot moet je veel klimmen en klauteren en jezelf door nauwe spleten wurmen. Terwijl je met de brandende kaars tussen je tanden door de grot zwemt voel je je net Indiana Jones! TIP: Ik spreek uit eigen ervaring… Let op je hoofd, de rotsen zijn nogal scherp!

Quetzaltenango

Voor degene die er van overtuigd zijn dat men overal op aarde wel een beetje Engels spreekt heb ik slecht nieuws… In Guatemala dus niet. In Guatemala is het absoluut niet vanzelfsprekend dat men Engels spreekt, ook niet in de toeristische hotspots. Aangezien mijn Spaanse woordenschat de woorden si, no en adios bevatte besloot ik om Spaanse lessen te nemen. De gezellig tussen de bergen gelegen studentenstad Quetzaltenango is een perfecte plek om goedkoop Spaanse lessen te nemen. De voornaamste reden om hier Spaanse lessen te nemen is dat er minder toeristen en minder (lokale) mensen zijn die Engels spreken. Oftewel als je ’s avonds wat gaat eten of drinken in een lokaal restaurant of bar word je indirect gedwongen om Spaans te spreken… Flink oefenen dus!

El Paradon

Na een week van Spaanse lessen in de bergen van Quetzaltenango verlangde ik naar het strand. Hoewel Guatemala niet bekend staat als ultiem strandland bestaat er toch een kleine zwarte parel aan de Stille Oceaan; El Paradon. Dit kleine on-toeristische vissersdorpje ligt aan een zwart zandstrand met palmbomen, hangmatten en surfplanken in overvloed! Een absolute must-do in dit kleine dorpje is surfen! Met perfecte golven voor surfers van elk niveau en een relatief lege oceaan is dit de perfecte surf bestemming! Ook voor degene die niet van surfen houden is er genoeg te doen. Denk bijvoorbeeld aan het vrijlaten van babyschildpadden in de zee, een prachtige strandwandeling of simpelweg gewoon relaxen in je hangmat! Je bent tenslotte op vakantie!

Antigua

Met een voor Guatemala begrippen korte reis met een lokale chickenbus arriveerde ik in de oude hoofdstad van Guatemala namelijk Antigua. Antigua is tevens nog steeds de toeristische hoofdstad van Guatemala. Dit koloniale stadje met haar geplaveide straten en afbrokkelende, kleurrijke gebouwen met straten vol pleinen is absoluut een bezoekje waard! Zeker na de voorgaande stops op mijn reis was Antigua een fijne stop om even bij te komen. Doordat Antigua behoorlijk toeristisch is spreekt het merendeel van de lokale bevolking ook Engels… Gelukkig!

Volcán de Acatenango

Na een paar relaxte dagen vol drank en eten besloot ik maar weer eens wat actiefs te doen. In Guatemala vind je maar liefst 33 vulkanen waarvan je er een aantal kunt bedwingen. Ik besloot de vulkaan Acatenango te beklimmen. Dit is de 3e hoogste vulkaan van Guatemala van wel 3976 meter hoog! Deze hike duurt maar liefst 2 dagen voor je de top bereikt en is gigantisch zwaar. De eerste dag wandel je bepakt met warme kleren, een tent, en veel water maar liefst 6 tot 8 uur omhoog naar basecamp. Terwijl je op adem komt onder het genot van koffie of in mijn geval tequilla ging ik een fantastische zonsondergang met zicht op de vulkanen Agua, Fuego en Pacaya tegemoet. Midden in de nacht barste de vulkaan Fuego zelfs uit! Om 4 uur ’s morgens terwijl je niks ziet, begin je aan het zwaarste stuk van de beklimming. Anderhalf uur naar de top. Uiteindelijk is de zware klim het allemaal waard! De zonsopgang op de top van de vulkaan is werkelijk adembenemend, niet alleen omdat het erg mooi is, maar ook omdat het enorm hoog is (bijna 4000 meter) en ontzettend koud (-4 graden Celsius)! Deze ontzettende mooie hike is zwaar maar het absoluut waard en ik zou het iedereen aanraden!

Lake Atitlan

Last but not least; Lake Atitlan. Mijn laatste stop van mijn reis eindig ik letterlijk met een knal! Want ik vier oud en nieuw in het prachtige Lake Atitlan. Lake Atitlan is één van de mooiste meren van de wereld wat omringd wordt door een aantal indrukwekkende vulkanen. Rondom het meer vind je 10 dorpjes met elk iets unieks. Aangezien het bijna oud en nieuw was besloot ik te overnachten in San Pedro, wat bekend staat als een echt party dorp… En dat heb ik geweten. Na 2 dagen relaxen was het tijd voor oud en nieuw. En met een hoop tequila, lokale rum, muziek en vuurwerk wat over heel het meer werd afgestoken was dit de perfecte afsluiter van mijn avontuur in Guatemala!

Dus of je nu op zoek bent naar avontuur, historie, cultuur, mooie natuur, mooie stranden of een nieuwe taal wilt leren,Guatemala heeft werkelijk voor elk type reiziger iets te bieden! Dus als dit land nog niet op jullie bucketlist stond zet ‘m er dan op, je zal er absoluut geen spijt van krijgen!

 

 


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

  • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

  • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

  • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

  • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.