Vakantie bestemmingen 2016

Vakantiedealz.nl
Rosa-Lee Deiman
Rosa-Lee - Reisspecialist

In maart van 2016 gaven verschillende reisorganisaties aan dat de boekingen in Turkije en Griekenland tegenvielen door aanslagen en vluchtelingenproblematiek. En kort geleden rapporteerde het CBS dat de Nederlandse reisbestedingen in Griekenland en Turkije sterk gedaald waren in het eerste half jaar van 2016. Toch lijkt de schade voor deze vakantiebestemmingen uiteindelijk nog redelijk beperkt te blijven door de ontwikkelingen in juli tot en met september van 2016.

Vakantiedealz.nl deed een analyse naar zoekgedrag in de ‘vakantie’ en ‘stedentrip’ interesse in Google Trends en kwam tot de conclusie dat veel bestemmingen, waar het eerder onrustig was, toch nog onverwacht populair bleken in het zomerseizoen. Waar reizigers bepaalde Griekse eilanden begin dit jaar bijvoorbeeld nog vermeden in verband met de vluchtelingencrisis, ontstond in de zomer toch nog een last minute run op deze bestemmingen. Ook Turkije, nummer 3 op de lijst van populaire zonbestemmingen, blijft ondanks de onrust en diverse aanslagen nog een behoorlijk populaire optie.

Zonvakantiebestemmingen in 2016

 

Griekse eilanden

In het eerste kwartaal van 2016 liep het aantal reisboekingen naar Griekse eilanden sterk terug. Het ging dan vooral om eilanden in de buurt van Turkije (zoals Kos en Lesbos) die afgelopen jaar te maken hadden met vluchtelingenstromen. Alhoewel de boekingen zich niet volledig herstelden, was er toch sprake van een grote last minute piek in interesse voor deze bestemmingen in de zomermaanden.

 

Interesse ‘vakantie Kos’

Interesse ‘vakantie Lesbos’

Dat vakantiegangers toch voor deze eilanden kozen kwam door een combinatie van factoren: de periode in de aanloop naar de zomervakantie was een van de natste periodes ooit (alleen in 1998 was het natter), waardoor veel mensen toch nog last minute naar een zonbestemming wilden. Turkije had zijn eigen problemen en was daardoor minder populair dan normaal. Spanje was juist erg populair en daarom grotendeels volgeboekt of in elk geval niet in de aanbieding. Uiteindelijk bleven dan juist de betaalbare Griekse bestemmingen over die in het begin van het seizoen vermeden waren. Tegelijkertijd bleek de vluchtelingenstroom inmiddels beter onder controle.

 

In de loop van het seizoen werd steeds beter bekend bij toeristen dat de problematiek nu beter onder controle was en vluchtelingen- en toeristenstromen elkaar niet meer kruisten.  De beschikbaarheid èn een grote last minute vraag vanwege het slechte weer zijn de redenen geweest van een mooi herstel van de boekingen naar de Griekse eilanden

Petra Kok

Woordvoerder, TUI Nederland

We hebben wij een duidelijk herstel gezien voor Griekenland in de periode net voor het hoogseizoen. Onder aan de streep kunnen we zelfs een klein plusje noteren op Griekenland voor 2016 in vergelijking met 2015.

Yuri Deutekom

Commercieel manager, Eliza was here (Sundio Group)

De Griekse eilanden die geen vluchtelingenproblematiek kenden, zoals Kreta en Corfu, waren heel 2016 populair als “veilig alternatief”. Ook Zakynthos liet in de zomer van 2016 een behoorlijke groei zien.

Interesse ‘vakantie Kreta’

Interesse ‘vakantie Zakynthos’

Turkije

Zonvakantie bestemming Turkije was in 2016 minder populair dan in voorgaande jaren door diverse aanslagen in Istanbul en Ankara, maar uiteraard ook door de mislukte staatgreep. Vooral Istanbul moest het ontgelden als stedentrip bestemming. De vraag hiernaar is vrijwel volledig opgedroogd.

Zonvakanties naar Turkse badplaatsen bleven desondanks echter populair. Zelfs kort na de aanslag op de luchthaven van Istanbul (28 juni 2016) was er nog een flinke piek te zien in de interesse voor (zon)vakanties naar Turkije. De mislukte staatsgreep op 15 juli en bijbehorende onduidelijkheid over de veiligheid van het land zorgden wel voor een scherpe daling in de interesse gedurende de zomervakantie maanden. Ondanks dit alles blijft Turkije volgens TUI Nederland ook in 2016 nog steeds de derde zonvakantie bestemming na Spanje en Griekenland.

Interesse ‘stedentrip Istanbul’

Interesse ‘vakantie Turkije’

Spanje

Het is duidelijk dat Spanje het meeste profijt heeft gehad van de lagere vraag richting Griekenland en Turkije. Van oudsher populaire bestemmingen, zoals de Canarische eilanden en Mallorca, lieten al vroeg in het jaar een flink grotere vraag zien (tot wel 50% hoger dan in 2015). Qua last minutes was het animo echter vergelijkbaar met 2015 of zelfs lager, hetgeen te verklaren valt door de eerder genoemde boekingsgraad en het uitblijven van afgeprijsde last minute vakanties.

Interesse ‘vakantie Canarische Eilanden’

Interesse ‘vakantie Mallorca’

Egypte & Tunesië

Nog voor de ‘Arabische lente’ waren Egypte en Tunesië erg populaire zonvakantie bestemmingen. Door verschillende aanslagen werd Egypte de afgelopen jaren al meer gemeden. Na de bomaanslag op het vliegtuig dat neerstortte in Sinaï eind oktober 2015 viel de interesse voor Egypte als vakantiebestemming vrijwel volledig weg. Voor Tunesië zakt de interesse als een kaartenhuis in elkaar na de aanslag op het strand van Sousse en herstelt zich niet meer.

Interesse ‘vakantie Egypte’

Interesse ‘vakantie Tunesie’

Andere zonvakantie bestemmingen 2016

Buiten Spanje liet vooral Curaçao dit jaar groei zien in interesse en boekingen. Waar de interesse in januari nog vergelijkbaar was met 2015, was deze van eind februari tot en met april behoorlijk hoger.

Daarnaast kwamen ook relatief onbekende zonvakantiebestemmingen op. De Dominicaanse Republiek was vooral in januari in trek, maar dat kan mogelijk toegeschreven worden aan ‘Wie is de Mol?’ dat zich daar begin 2016 afspeelde. Een van de grootste stijgers onder de nieuwe zonvakantie bestemmingen was Kaapverdië. De Kaapverdische Eilanden groeien al een tijd in populariteit, maar lieten in de zomervakantiemaanden een ongekende piek in interesse zien.

Interesse ‘vakantie Dominicaanse Republiek’

Interesse ‘vakantie Kaapverdie’

Stedentrip bestemmingen in 2016

Met aanslagen in de populaire stedentrip bestemmingen Parijs & Brussel leek het erop dat deze steden duidelijk minder in trek waren voor toeristen.

Parijs

Populaire stedentrip bestemming Parijs heeft nogal wat voor de kiezen gekregen de afgelopen jaren. Eerst de aanslag die op Charlie Hebdo in januari 2015. Deze lijkt het stedentrip animo al behoorlijk gedempt te hebben kijkende naar zoekvolume in januari 2015 vergeleken met januari 2014. Daarna volgde echter nog de grote aanslag in Parijs op 13 november 2015. Hierna zakt de interesse helemaal duidelijk weg.

Interesse ‘stedentrip Parijs’

Brussel

Brussel kreeg op 22 maart 2016 te maken met de aanslag op luchthaven Zaventem en de metro van Brussel. Uiteraard was het animo voor Brussel in de eerste weken erop volgend laag, toen Molenbeek bijna dagelijks in het nieuws was. Daarna leek de interesse in Brussel zich toch weer redelijk snel te herstellen.

Interesse ‘stedentrip Brussel’

Uiteindelijk lijkt de schade nog redelijk mee te vallen als het gaat om boekingen. Volgens TUI Nederland was er sprake van een redelijk snel herstel voor beide bestemmingen.

Populaire stedentrip bestemmingen 2016

Voor veel stedentrip bestemmingen leek het ‘business as usual’ in 2016. Wel hebben we een aantal duidelijke stijgers kunnen ontdekken qua stedentrip interesse, namelijk:

Interesse ‘stedentrip Boedapest’

Interesse ‘stedentrip Lissabon’

Interesse ‘stedentrip Florence’

Interesse ‘stedentrip Valencia’


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

  • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

  • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

  • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

  • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.