Vakantie Corona 2020

Waar kun je op vakantie deze zomer?
Maaike - Reisspecialist

Het is eindelijk zover! Op dinsdag 3 juni 2020 maakte Mark Rutte bekend dat we vanaf 15 juni weer op vakantie kunnen. Niet naar alle bestemmingen wereldwijd en soms met restricties, maar er is in ieder geval weer een mogelijkheid om bestemmingen buiten Nederland te bezoeken. Ben je benieuwd naar welke bestemmingen je kunt afreizen? Wij geven antwoord op de belangrijkste vraag ‘Waar kun je deze zomer heen op vakantie’?

Belangrijk: kijk voor het laatste nieuws, recente ontwikkelingen en het reisadvies altijd op de website van Buitenlandse Zaken.

 

Landen die je mag bezoeken vanaf 15 juni 2020

Vanaf 15 juni 2020 is het weer mogelijk op vakantie te gaan naar andere landen binnen Europa (binnen het Schengengebied) en naar het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk. De volgende bestemmingen gaan vanaf 15 juni van Code Oranje (alleen noodzakelijke reizen toegestaan) naar Code Geel (in verband met corona hebben deze landen maatregelen getroffen die beperkte invloed hebben op het dagelijks leven).

Naar welke 12 landen mag je op vakantie?

Vanaf 15 juni mag je op vakantie naar deze 12 Europese landen:

 

Landen buiten Europa vanaf 15 juni

Ook mag je vanaf 15 juni afreizen naar het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk. Het gaat om de volgende landen / eilanden:

 

Landen die je binnenkort kunt bezoeken

Een aantal landen moet nog besluiten wanneer ze weer Nederlandse toeristen ontvangen (en dus de grenzen opengaan). De verwachting is dat deze landen daarover in de komende weken een besluit nemen. De volgende landen hebben op dit moment dus nog Code Oranje, maar kunnen snel Code Geel krijgen:

 

Deze landen mag je nog niet bezoeken

Er zijn nog veel landen die komende periode op Code Oranje blijven. Dit is bepaald door de Nederlandse overheid óf door het land zelf. Landen die je niet heel binnenkort kunt bezoeken zijn o.a. : Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

 

Kunnen we deze zomer op vakantie naar Turkije of Marokko?

Voor nu is besloten dat er nog niet gereisd kan worden naar Turkije en Marokko. Om de risico’s op nieuwe uitbraken van het Coronavirus te beperken worden (reis)beperkingen stap voor stap versoepeld. Deze versoepelingen beginnen eerst bij Europese bestemmingen en landen binnen het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk.

De landen Turkije en Marokko houden dus ook na 15 juni Code Oranje.

 

 

Reisadvies Corona

Het is belangrijk dat je voor het boeken van je vakantie én voor vertrek het actuele reisadvies raadpleegt. Je kunt het reisadvies per land vinden op de website van Nederlandwereldwijd.nl. Ook kun je de BZ Reisapp downloaden.

 

Wat betekent Code Oranje en Code Geel?

We merken dat er veel onduidelijkheid is over de verschillende kleurcodes. Daarom hieronder uitgelegd wat de verschillende kleuren betekenen:

  • Code Geel: in verband met corona hebben deze landen maatregelen getroffen die beperkte invloed hebben op het dagelijks leven.
  • Code Oranje: in deze landen is het dagelijks leven ontwricht. Er geldt mogelijk ook een inreisverbod. Alleen noodzakelijke reizen.
  • Code Rood: dit land of gebied is helemaal afgesloten. Er is geen uitzicht op inreizen en uitreizen.

 

Is een reisadvies bindend?

Een reisadvies is niet bindend. Wel ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en de keuze of je je vakantie of reis door laat gaan. Hou wel rekening met de voorwaarden van je reisverzekering.

 

Vakantie geboekt naar een bestemming met Code Oranje: wat nu?

Heb je een vakantie geboekt naar een bestemming die komende periode Code Oranje heeft? Welke rechten je hebt als je vakantie niet door kan gaan wegens Corona, hangt af van het type reis dat je hebt geboekt: een pakketreis, een los ticket of losse accommodatie.

Bekijk je reisrechten op de website van Consuwijzer.

 

Belangrijk: kijk voor het laatste nieuws, recente ontwikkelingen en het reisadvies altijd op de website van Buitenlandse Zaken.

 

 


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

  • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

  • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

  • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

  • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.