De beste tips voor een rondreis door het zuiden van Vietnam!

VakantieDealz.nl
Maaike - Reisspecialist

Het land met een rijke geschiedenis, prachtige landschappen en vriendelijke mensen… Ik, Merel, neem je mee in de hoogtepunten van mijn reis door het zuiden van Vietnam! Afgelopen zomer vertrok ik met twee vriendinnen naar Vietnam. Ik was heel benieuwd naar het land, de mensen, de cultuur én het eten. We hebben twee weken door het land gereisd met een backpack en geslapen in verschillende hostels. Vietnam is een land waar veel mensen backpacken en zich met een motor verplaatsen. Wij hebben echter gebruik gemaakt van nachtbussen, stadsbussen, taxi’s, nachttreinen en we hebben zelfs een aantal keer gevlogen. Het fijne aan backpacken, vind ik, is dat je nog niet weet waar je morgen gaat slapen. Hierdoor kan je alles lekker last minute beslissen en zie je vanzelf wel waar je uitkomt! 

Eerst een stukje geschiedenis…

Voordat deze reis van start ging had ik me verdiept in de geschiedenis van het land. Vietnam heeft namelijk, nog niet heel lang geleden, erg veel meegemaakt. De Vietnamoorlog was dan ook, tot verveling aan toe bij mijn twee medereizigers, een terugkerend onderwerp. 

 

De Vietnamoorlog (1955-1975). Vietnam wilde onafhankelijk worden, het land hoorde immers nog bij de Franse kolonies. Ook Amerika was tegen de onafhankelijkheid van Vietnam, ze waren namelijk bang dat Vietnam volledig communistisch zou worden. Het noorden van Vietnam was communistisch en het zuiden democratisch. De Vietminh was een troep Noord-Vietnamezen die streden voor het communisme. De Verenigde Staten begon met het financieel steunen van de Zuid-Vietnamezen zodat niet heel Vietnam communistisch zou worden. Er was een continue strijd tussen noord en zuid Vietnam, Vietminh streed tegen Zuid-Vietnam onder begeleiding van de Amerikanen.

De oorlog werd steeds heftiger en de Verenigde Staten namen steeds meer over van de Zuid-Vietnamese troepen. Er werden nog meer Amerikaanse soldaten naar de locatie gestuurd en dit zorgde ervoor dat er vele protesten werden gevoerd, omdat de Amerikaanse bevolking geen informatie kreeg over de toestand in Vietnam. Amerika ging door met het bombarderen van grote delen van Vietnam en zonder resultaat… Simpelweg omdat de Vietnamezen hun land beter kenden dan de buitenlandse soldaten. Uiteindelijk hebben de Verenigde Staten de strijd opgegeven en vielen de communisten de hoofdstad in het zuiden van Vietnam, Saigon, binnen.

De highlights van mijn reis

Ho Chi Minhstad

We begonnen de reis in Saigon of beter bekend als: Ho Chi Minhstad. We kwamen aan op het vliegveld en stonden daar met al onze spullen in een benauwende aankomsthal. We hadden gehoord dat je via een bepaalde app, Grabb, het beste een taxi kon boeken, omdat je anders zou worden opgelicht. Vanaf het moment dat ik voorin naast de bestuurder zat tot aan het bereiken van de bestemming heb ik met veel paniek naar de weg gekeken. Wat een chaos! Overal scooters, drie soms zelfs vier mensen op 1 scooter en auto’s die blijkbaar altijd voorrang hebben? De taxichauffeur moest lachen om mijn angstige kreten en reed zelfverzekerd, maar vooral relaxt door de menigte. Ja, het verkeer in Vietnam daar moeten we het zeker even over hebben. Wat een bizar ongeregeld zooitje is het verkeer daar, maar de Vietnamezen lijken precies te weten wat ze moeten doen… We hadden in ieder geval al geleerd dat we met oversteken gewoon die eerste stap op de weg moesten zetten, de scooters en auto’s wijken wel uit. De eerste keer was dit wat onwennig, maar later tijdens de reis waren we hier volledig aan gewend, want we wisten dat het toch wel goed zou komen. Zo zie je maar dat je eerst iets kan ervaren als heel geks en uiteindelijk weet je niet beter… Ho Chi Minhstad is heel druk, maar het geeft een goed beeld van de Aziatische cultuur. Verder vond ik deze hoofdstad van het zuiden niet heel bijzonder en zijn we vrij snel doorgereisd. Toch had ik het niet willen missen… 

TIP: bezoek het War Remnants Museum! 

 

Mekong Delta 

Vanuit de chaos in Ho Chi Minhstad zijn we verder gaan reizen naar het rustige Mekong Delta (regio). Wat een verschil! We verbleven daar in het stadje Can Tho. Hier was elke avond een nightmarket waar je lokale gerechten kon proeven. Het Mekong Delta is een bekende plek als je door het zuiden van Vietnam reist. Elke ochtend is er een zogenaamde ‘floating market’, waar de inwoners de beste groenten en fruit inslaan. We hadden een tour geboekt en zaten om 06:00 op de boot met als uitzicht: een prachtige zonsopgang. We kregen, al dobberend op het water, verse noodle soup en zoete koffie in een plastic beker met een rietje. Na dit allesbehalve Hollandse ontbijt kregen we een kijk in het proces van het maken van rijstvellen. Na deze cursus hebben we een tocht gemaakt door de mangroven van de Mekong Delta. We hebben genoten van de rust en de vriendelijke inwoners die ons met open hart ontvingen. Het is dus zeker een aanrader om één van de vele tours te boeken naar dit mooie natuurgebied! 

TIP: neem je zonnebrand mee, je hebt namelijk echt niet door hoe sterk de zon is op het water… 

 

Dalat 

Na ons bezoek aan het Mekong Delta zijn we met een vliegtuig naar Dalat gevlogen. Deze afstand was zo groot dat het zelfs goedkoper was om te vliegen… Dalat ligt wat hoger en wat meer in het land, waardoor het er kouder was dan de andere bestemmingen (rond de 20 graden). Het gebied rondom Dalat is prachtig en je kan er volop genieten van de natuur. Je kan zelf een scooter huren en rondtrekken of je kan voor een jeep tour kiezen. Zo hebben wij ook de mooiste plekken ontdekt en verschillende indrukwekkende watervallen gezien. 

TIP: boek een tour in Dalat en verken de prachtige natuur!

 

Kust Nha Trang 

Na weer een lange busreis waren we aangekomen in de stad Nha Trang. We hadden een hostel geboekt wat net iets daarbuiten aan de kust lag. Het hostel leek wel een soort resort en lag direct aan het strand. Het was een waanzinnige locatie waar het leven van een backpacker ook nog eens goed gevierd werd. We zaten volledig buiten de bewoonde wereld en hebben echt kunnen genieten van de natuur, het strand en vooral de zon! 

TIP: probeer de meest toeristische spots hier te vermijden!

 

Hoi An

Vervolgens hebben we vanaf Nha Trang een de trein gepakt naar Da Nang, een rit van maar liefst tien uur (!). Vanuit daar zijn we naar het populaire Hoi An gereisd. De gehele reis hadden we verhalen gehoord over hoe geweldig Hoi An is. We waren dan ook erg benieuwd en ik kan nu met zekerheid zeggen: het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Wauw… Wat een geweldig stadje is dat! Hoi An wordt ook wel de ‘lampionnenstad’ genoemd, simpelweg omdat er overal lampionnen hangen. Het is een kleurrijke stad, waar je lekker een beetje kan rondslenteren en op maat gemaakte kleding kan laten maken. Wij hebben fietsen gehuurd en zijn naar de kust gefietst. Er waren heerlijke restaurantjes, vriendelijke mensen en ook hebben we daar de zoveelste Saigon beer en springroll genuttigd… We hebben de reis afgesloten in Hoi An en ik had me geen betere eindbestemming kunnen wensen!

Ik heb een aantal tips en highlights met je gedeeld, daarentegen ben ik van mening dat elke plek in Vietnam veel te bieden heeft.  Dus loop vooral rond en kijk om je heen, want er zijn zoveel mooie dingen te zien en zo ontdek je op de beste manier het prachtige Vietnam! Laat je me weten welke plekken je wilt bezoeken of misschien al hebt bezocht? Ik ben benieuwd!

 

TIP!

Probeer de meest toeristische restaurants te vermijden! Vaak eet je de lekkerste dingen bij de lokale restaurants…


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

  • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

  • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

  • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

  • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.