Spanje wint nipt van Griekenland als het favoriete vakantieland van Nederlandse toeristen. Dat blijkt uit onderzoek dat deze maand is uitgevoerd door Vakantiedealz.nl onder 1.060 Nederlanders. De Verenigde Staten werden het meest genoemd als favoriete verre vakantiebestemming.

Top 10 favoriete vakantiebestemmingen

De deelnemers aan het onderzoek werden gevraagd naar hun favoriete vakantiebestemming, los van of ze er recentelijk op vakantie geweest waren. Het ging bij dit onderzoek dus niet om de meest geboekte bestemmingen van 2017, maar echt om hun favoriete vakantieland.

Onderstaand de top 10 van de meest populaire vakantiebestemmingen. Spanje en Griekenland winnen zonder twijfel, wat ook al wel blijkt uit de boekingen van het afgelopen jaar. Italië is een goede derde.

 • Spanje 17,6% 17,6%
 • Griekenland 16,9% 16,9%
 • Italie 13,8% 13,8%
 • Portugal 5,4% 5,4%
 • Verenigde Staten 5,3% 5,3%
 • Turkije 4,3% 4,3%
 • Indonesie 4% 4%
 • Thailand 3,6% 3,6%
 • Curacao 3,5% 3,5%
 • Frankrijk 2,9% 2,9%

Top 10 vakantiebestemmingen dichtbij

In de top 10 van vakantiebestemmingen dichtbij (minder dan 5 uur vliegen) staan vooral Europese bestemmingen. Opvallend is dat Turkije ondanks de spanningen van de laatste jaren en uitspraken van Erdogan nog op de vijfde plek staat als favoriete vakantiebestemming in de buurt. Ook Egypte staat verrassend genoeg nog in de top 10.

Turkije ondanks spanningen en uitspraken Erdogan toch nog steeds hoog op de favorieten-lijstjes Nederlandse toerist

De top 10 favoriete vakantielanden dichtbij bestaat uit:

 1. Spanje
 2. Griekenland
 3. Italie
 4. Portugal
 5. Turkije
 6. Frankrijk
 7. Kroatie
 8. Noorwegen
 9. Egypte
 10. Oostenrijk

 

Nederland ontbreekt uit de top 10 van vakantiebestemmingen dichtbij en werd zelfs maar 2 keer genoemd onder de 1060 respondenten. Dat is des te opvallender omdat volgens NBTC NIPO zo'n 2,7 miljoen Nederlanders op vakantie gingen in eigen land in de zomer van 2017. Kennelijk is Nederland als vakantiebestemming eerder een “moetje” dan een keuze uit overtuiging.

2,7 miljoen Nederlanders op vakantie in eigen land, maar slechts 0,2% noemt Nederland als favoriete vakantiebestemming

Top 10 vakantiebestemmingen ver weg

In de top 10 van vakantiebestemmingen ver weg (meer dan 5 uur vliegen) valt op dat de Verenigde Staten nog bijzonder goed scoren als ideale vakantiebestemming. Er is dus kennelijk geen sprake van een negatief “Trump effect”, iets wat eerder dit jaar wel verwacht werd onder vakantiegangers. Verder zijn Indonesië en Thailand duidelijk populair en is ook Curacao een nationale publiekslieveling.

De top 10 favoriete vakantielanden ver weg bestaat uit:

 1. Verenigde Staten
 2. Indonesië (o.a. Bali)
 3. Thailand
 4. Curacao
 5. Zuid-Afrika
 6. Australie
 7. Malediven
 8. Aruba
 9. Cuba
 10. Dominicaanse Republiek

 

Toch geen “Trump effect”: de Verenigde Staten blijven onverminderd populair als vakantiebestemming

Achtergronden bij het onderzoek favoriete vakantielanden

Het onderzoek naar favoriete vakantielanden is in september 2017 onafhankelijk uitgevoerd door Vakantiedealz.nl. Voor de enquête hebben 1060 mensen een online vragenlijst ingevuld. De respondenten zijn een aselecte steekproef van Nederlanders in de leeftijdsgroep 18 t/m 64, die o.a. via de website en social media van Vakantiedealz.nl zijn geworven. Vakantie Dealz is een publicatie van online uitgever V2C2.

Zie ook: Russen, Engelsen & Chinezen meest irritante vakantiegangers

Meer informatie over het onderzoek

Voor meer informatie over het onderzoek ‘favoriete vakantielanden′, bijvoorbeeld over vakantielanden die net buiten de top 10 lijsten vielen, kunt u contact opnemen met uitgever Joost van Vught via pers@vakantiedealz.nl.

altijd-de-beste-aanbiedingen-vakantiediscounter