Russen de meest irritante vakantiegangers (onderzoek 2017)

VakantieDealz.nl
Geschreven op:

Nederlanders vinden Russen met afstand de meest irritante toeristen om tegen te komen tijdens de eigen vakantie. Ook Engelse en Chinese toeristen scoren hoog als het om ergernissen tijdens de vakantie gaat. Dat blijkt uit een onderzoek dat deze maand is uitgevoerd door Vakantiedealz.nl onder 1.060 Nederlanders.

 

Top 10 irritante vakantiegangers 2017

Russen staan met stip op 1 als het gaat om irritant gedrag tijdens de vakantie. Van de Nederlanders die zich wel eens ergeren aan andere vakantiegangers, noemt bijna 40% de Rus als meest irritante vakantieganger.

 • Russen

  38,5%
  38,5%

 • Engelsen

  19,9%
  19,9%

 • Chinezen

  11,9%
  11,9%

 • Nederlanders

  8,9%
  8,9%

 • Duitsers

  7,2%
  7,2%

 • Fransen

  4,7%
  4,7%

 • Amerikanen

  1,6%
  1,6%

 • Japanners

  1,6%
  1,6%

 • Italianen

  0,8%
  0,8%

 • Polen

  0,4%
  0,4%

Luidruchtigheid grootste bron van irritatie tijdens de vakantie

Bij alle nationaliteiten die als irritant worden bestempeld tijdens de vakantie, komt 1 kenmerk iedere keer weer terug, namelijk “luidruchtigheid”. Kennelijk hechten Nederlanders tijdens hun vakantie sterk aan rust. Des te ironischer is het dat ook Nederlandse vakantiegangers in het buitenland geregeld als te luidruchtig worden ervaren…

Goede manieren worden ook gewaardeerd tijdens de vakantie, aangezien onbeschofte, asociale of brutale vakantiegangers als zeer irritant worden gezien.

Hieronder worden de meest genoemde ergernissen per nationaliteit beschreven. Hoe groter een woord in de “woordwolk”, hoe vaker deze ergernis voorkwam in de steekwoorden die respondenten gebruikten.

Ergernissen Russische vakantiegangers

De meest genoemde ergernissen zijn de luidruchtigheid van de Rus, het onbeschofte/asociale gedrag en het mateloze drankgebruik. Zeer vaak komt het voorbeeld voorbij van voordringen bij het buffet, teveel opscheppen en vervolgens het merendeel laten staan. Ook bedjes claimen en agressief gedrag worden vaak genoemd.

Steekwoorden Russische vakantiegangers

Culturele verschillen & misverstanden Russen

Het feit dat Russen nauwelijks een andere taal spreken dan de moedertaal, maakt dat ze al gauw verkeerd begrepen worden. Andere culturele verschillen kunnen de negatieve beleving van de Russische toerist ook extra versterken. Dat blijkt o.a. uit eerder onderzoek door Esmé Visser.

Omdat Russen slechts lachen onder intimi en zelden uit beleefdheid, wordt hun lichaamshouding vaak als nors en ongeïnteresseerd ervaren. En aangezien Russen menen alleen in belangrijke gevallen te moeten bedanken, en niet voor een drankje of een handdoek, hebben zij de reputatie gekregen onbeschoft te zijn tegen het personeel. Daarnaast is er het communicatieprobleem: omdat de meeste Russen geen andere taal spreken dan het Russisch, is het voor hen vrijwel onmogelijk met anderstalige toeristen te communiceren. Het gevolg is dat Russen hun wensen met gebaren duidelijk moeten maken. Zij begrijpen aanwijzingen van het hotelpersoneel vaak niet, waardoor ze ongeduldig overkomen.

Esmé Visser

Onderzoekster, Interview De Volkskrant (24 mei 2008)

Ergernissen Engelse vakantiegangers

Net als Russen wekken Engelse vakantiegangers vooral irritatie op door hun aanwezigheid / luidruchtigheid, door dronkenschap en door overlast te veroorzaken.

Steekwoorden Engelse vakantiegangers

Ergernissen Chinese vakantiegangers

Chinese vakantiegangers lijken aan een opmars bezig in de ranglijst van irritante vakantiegangers. Inmiddels staan ze stevig in de top 3 en bij de ondervraagden in de leeftijdsgroep 18 – 24 jaar scoren Chinese vakantiegangers zelfs bijna net zo slecht als Russen. De meest genoemde ergernissen bij Chinese vakantiegangers zijn: optrekken in grote groepen, voordringen, in de weg staan en continu met foto’s & selfiesticks in de weer zijn.

 

Steekwoorden Chinese vakantiegangers

Vooral 18-24 jarigen vinden Chinese vakantieganger irritant

Ook respondenten in de categorie 18 – 24 jaar vinden Russen over het algemeen de meest irritante vakantieganger (26,7%), maar deze worden op de voet gevolgd door Chinese vakantiegangers (23,9%). Onder 25-34 jarigen worden Chinezen in 10,2% van de gevallen als meest irritante vakantieganger aangemerkt. Oudere respondenten noemen Chinezen aanzienlijk minder vaak.

Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat de jongere groepen wellicht korter geleden in aanraking zijn gekomen met Chinese toeristen waardoor de herinnering verser is en/of dat zij meer vakantiebestemmingen bezoeken waar ze Chinese toeristen kunnen tegenkomen dan oudere respondenten.

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de groep 18-24 jarigen zich tijdens de zomervakantie van 2017 zelfs het meest heeft geërgerd aan Chinese vakantiegangers. Dit kan hun overall beoordeling van Chinese vakantiegangers duidelijk hebben beïnvloed.

 

Ergernissen Nederlandse vakantiegangers

Ook Nederlanders worden als irritant gezien als ze luidruchtig en erg aanwezig zijn. Ook komen stereotype Nederlandse ‘zonden’ naar boven zoals uitvoerig klagen en gierig zijn.

Steekwoorden Nederlandse vakantiegangers

Ergernissen Duitse vakantiegangers

Bij Duitse vakantiegangers vinden de respondenten het – naast (wederom) de luidruchtigheid – ook vaak vervelend dat Duitse toeristen zich niet aanpassen en weigeren iets anders dan de eigen taal te spreken.

Steekwoorden Duitse vakantiegangers

Geen irritaties

Van de ondervraagden geeft maar liefst 33,3% aan zich nooit aan andere vakantiegangers te ergeren. Het meest ‘relaxte’ segment is dat van de 45-54 jarigen. Hier geeft zelfs 38,8% aan zich nooit te ergeren aan andere vakantiegangers.

Achtergronden bij het onderzoek ergernissen vakantiegangers 2017

Het onderzoek naar ergernissen tijdens de vakantie is in september 2017 onafhankelijk uitgevoerd door Vakantiedealz.nl. Voor de enquête hebben 1060 mensen een online vragenlijst ingevuld. De respondenten zijn een aselecte steekproef van Nederlanders in de leeftijdsgroep 18 t/m 64, die o.a. via de website en social media van Vakantiedealz.nl zijn geworven. Vakantie Dealz is een publicatie van online uitgever V2C2.

Zie ook:

Favoriete vakantiebestemmingen van Nederlanders

Studenten vakanties 2017

Meer informatie over het onderzoek

Voor meer informatie over het onderzoek ‘ergernissen vakantiegangers 2017′ kunt u contact opnemen met uitgever Joost van Vught via [email protected].

 

Overige relevante achtergronden

‘Chinese toeristen zijn te irritant, zegt… China’ – NOS op 3 (2015)

Onderzoek Zoover (2013)

Onderzoek Esmé Visser (2008)

 

Met dank aan Woordwolk.nl voor de grafische vormgeving van de steekwoorden.

 

 

 

 

 


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Veelgestelde vragen

 • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

 • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

 • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.

 • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.