Top 6 leukste feitjes over vliegen

Dit wist je waarschijnlijk (nog) niet…
Demi - Reisspecialist

De gemiddelde Nederlander gaat zo’n 1 á 2 keer per jaar met het vliegtuig op vakantie. Voor velen van ons is het dan ook niet meer heel bijzonder om te vliegen en zijn we er inmiddels aan gewend. Maar wist je bijvoorbeeld dat een vliegtuig niet beide motoren nodig heeft om te vliegen? Of dat sommige vliegtuigmaatschappijen geen rij 13 hebben omdat het ongeluk zou kunnen brengen? Om jullie kennis te vergroten hebben wij de 6 leukste feitjes over vliegen op een rij gezet!

 

Wist je dat…

 

1. KLM de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld is?

KLM is in 1919 opgericht, waardoor deze luchtvaartmaatschappij de oudste (en nog steeds bestaande) vliegtuigmaatschappij is van de hele wereld. Vorig jaar vierde KLM zelfs haar 100ste verjaardag! De luchtvaartmaatschappij groeide van 345 passagiers in het eerste jaar naar maar liefst 34 miljoen passagiers… WOW!

 

2. Je in de lucht een boete kan krijgen?

Net als aan de grond, kan je ook in de lucht een boete uitgedeeld krijgen van de piloot of het personeel. Denk hierbij aan boetes zoals het opsteken van een sigaret of het belemmeren/lastigvallen van andere passagiers.

 

3. De zwarte doos in het vliegtuig helemaal niet zwart is?

De zwarte doos in het vliegtuig is een doos waar een bandrecorder en een Flight Data Recorder in zit. De zwarte doos is afgeleid van de Engelse term ‘black box’, wat staat voor een mysterieus apparaat. Deze doos houdt alle technische informatie en opnames van de piloten bij. Maar omdat het belangrijk is om deze doos terug te vinden, is ‘ie oranje! Daar is goed over nagedacht…

 

4. Sommige vliegtuigmaatschappijen geen rij 13 hebben?

Omdat het getal 13 ongeluk zou kunnen brengen, en mensen hier niet zouden willen zitten tijdens hun vlucht, hebben bepaalde vliegtuigmaatschappijen ervoor gekozen om deze rij te schrappen in hun vliegtuigen. Binnen Europa zijn deze grote verschillen te zien, maar vliegtuigmaatschappijen zoals Lufthansa gaan nog een stapje verder. Deze Duitse vliegtuigmaatschappij heeft ook rij 17 overgeslagen om hun internationale passagiers tegemoet te komen.

 

5. Een vliegtuig maar één motor nodig heeft?

Het is natuurlijk een eng idee dat tijdens een vlucht één van de twee motors uit zou kunnen vallen… Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn, want een vliegtuig kan gewoon nog vliegen! Wel wordt er veel meer brandstof verbruikt, waardoor er minder lang kan worden gevlogen. Maar er is in ieder geval genoeg tijd om alle passagiers weer netjes aan de grond te zetten.

 

6. Vliegtuigen bestand zijn tegen blikseminslag?

Vliegtuigen worden regelmatig getroffen door de bliksem, maar gelukkig zijn ze zo ontwerpen dat ze daar bestand tegen zijn. Sinds 1963 is geen enkel vliegtuig meer neergestort vanwege een blikseminslag. Je hoeft je voortaan dus niet druk te maken als je moet vliegen met slecht weer!

 


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

  • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

  • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

  • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

  • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.