Must read: de 10 beste musea ter wereld

Mét virtuele tour!
Rosa-Lee Deiman
Rosa-Lee - Reisspecialist

Kun jij het op vakantie ook niet laten om minstens één museum te bezoeken? In iedere grote stad vind je er wel één… Londen, Parijs, New York, Rome en ga zo maar door. Maar wat zijn nou de beste musea ter wereld? Speciaal voor jou hebben wij onze 10 favoriete musea van over de hele wereld op een rijtje gezet! Ook benieuwd hoeveel je van de lijst kunt afvinken?

 

Louvre – Parijs, Frankrijk

Misschien wel het mooiste en bekendste museum ter wereld: het Louvre in Parijs. Het Louvre heeft een verzameling van de mooiste schilder- en beeldhouwkunst ter wereld, met als absolute hoogtepunt natuurlijk de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci. Jaarlijks bezoeken ruim 9 miljoen mensen dit indrukwekkende museum met ruim 35.000 kunstwerken. Een absolute must visit als je in Parijs bent!

Volg de virtuele tour van het Louvre hier

 

British Museum – Londen, Engeland

Het nationale museum van Engeland, het British Museum in Londen, heeft een collectie van maar liefst 13 miljoen stukken. Hier ben je dus zeker wel even zoet… Dit museum ontvangt ieder jaar ruim 5 miljoen bezoekers en is daarmee één van de meest populaire attracties in Londen. Bovendien is het museum gratis (!), met uitzondering van tijdelijke tentoonstellingen. Zeker een bezoekje waard dus…

Volg de virtuele tour van het British Museum hier.  

 

Rijksmuseum – Amsterdam, Nederland

Het Rijksmuseum in ons eigen Amsterdam mag natuurlijk niet ontbreken. Het Rijksmuseum is één van de grootste musea in Nederland en trekt jaarlijks meer dan 2,5 miljoen bezoekers. In het museum vind je de meest bekende meesterwerken uit de Gouden Eeuw, waaronder topstukken zoals de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn en het Melkmeisje van Johannes Vermeer. Ontdek 800 jaar Nederlandse geschiedenis in 80 zalen met maar liefst 8000 kunstwerken.

Volg de virtuele tour van het Rijksmuseum hier.  

 

The Metropolitan Museum of Art – New York, Verenigde Staten

Wat het Louvre voor Parijs is en het Rijksmuseum voor Amsterdam, is The Metropolitan Museum of Art (ook wel the MET) voor New York. The MET is gevestigd in een werkelijk schitterend gebouw. Om de ingang te vinden loop je via de bekende MET Steps naar binnen. TIP: omdat het museum zo gigantisch groot is (maar dan ook echt, echt groot) is het niet handig om doelloos rond te lopen, tenzij je hier je hele dag wilt besteden natuurlijk. Maar omdat tijd in New York vaak kostbaar is, kun je het beste een aantal hoogtepunten uitkiezen die je wilt zien!

Volg de virtuele tour van the MET hier.  

 

De Vaticaanse Musea – Vaticaanstad, Rome

De Vaticaanse Musea, zoals de naam al zegt, bestaan uit meerdere musea. 26 verschillende musea om precies te zijn, met als absolute hoogtepunt de Sixtijnse Kapel. Alle musea zijn gevestigd in verschillende Apostolische paleizen en vormen samen Rome’s grootste trekpleister. De collectie omvat zowel werken uit de oudheid als moderne kunstwerken. TIP: koop van tevoren online een kaartje! De Vaticaanse Musea zijn ongekend populair en dus erg druk. Voorkom dat je uren in de brandende zon in de rij staat en koop een kaartje vooraf.

Volg de virtuele tour van de Vaticaanse Musea hier.  

 

Museo del Prado – Madrid, Spanje

Het Museo Nacional del Prado, ook wel Museo del Prado genoemd, is met haar 2 miljoen bezoekers per jaar één van de beste kunstmusea ter wereld. Een bezoekje aan Museo del Prado mag dan ook zeker niet ontbreken als je in Madrid bent. Alleen het gebouw is al waanzinnig mooi… De collectie van het museum is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend te noemen, met werken van grote kunstenaars zoals Velázquez, Francisco Goya, Rembrandt, Carvaggio, Jheronimus Bosch en ga zo maar door.

Volg de virtuele tour van Museo del Prado hier.  

 

Van Gogh Museum – Amsterdam, Nederland

Een Van Gogh liefhebber? Dan móet je ooit in het Van Gogh Museum in Amsterdam geweest zijn! De vaste collectie van het museum omvat ruim 200 schilderijen, meer dan 700 brieven, zo’n 500 tekeningen en een verzameling van Van Goghs Japanse prenten. Het museum trekt ongeveer 2 miljoen bezoekers per jaar en is daarmee één van de populairste musea van Nederland. Wist je dat Van Gogh tijdens zijn leven weinig waardering kreeg? Hij verkocht maar één kunstwerk… Dat is nu wel anders! In het Van Gogh Museum vind je o.a. de kunstwerken: De Aardappeleters, De Zonnebloemen, Van Gogh’s zelfportretten en nog veel meer.

Volg de virtuele tour van het Van Gogh Museum hier.  

 

De Hermitage – St. Petersburg, Rusland

Het wordt ook wel dé culturele schat van Rusland genoemd: de Hermitage in Sint-Petersburg. De indrukwekkende Hermitage is één van de grootste musea ter wereld, met ruim 70.000 m² aan vloeroppervlak verdeeld over 6 museumgebouwen. Het felgroene paleis diende vroeger als residentie van de Russische tsaren. Zowel van binnen als van buiten is de Hermitage ongelofelijk mooi. Denk aan paleiszalen met ontelbaar veel gouden details, grote trappen en schitterende kunstwerken. De collectie omvat onder andere Russische kunst uit verschillende tijdperken en Egyptische, West-Europese en Aziatische werken.

Volg de virtuele tour van de Hermitage hier.  

 

Akropolis – Athene, Griekenland

Ga terug in de tijd naar de Griekse Oudheid tijdens een bezoek aan de Akropolis in Athene. De berg Akropolis is Athene’s meest bezochte plek met wereldberoemde archeologische bezienswaardigheden zoals het Parthenon, het Herodes Atticus theater en de tempel van Nike. Het bijbehorende museum, het Acropolis Museum, ligt op 300 meter van de berg zelf. Hier vind je verschillende tentoonstellingen en exposities over oude, belangrijke objecten van de Akropolis. Een echte must see als je in Athene bent!

Volg de virtuele tour van het Acroplis Museum hier.  

 

The Smithsonian – Washington D.C., Verenigde Staten

The Smithsonian Institute is de verzamelnaam voor 17 musea en galerijen in Washington. Enkele musea die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld The National Museum of Natural History, the Air and Space Museum, the Smithsonian American Art Museum en the American Indian Museum. Gezamenlijk bevatten alle musea en galerijen maar liefst 137 miljoen (!) objecten, waarvan er 127 miljoen te zien zijn in het National Museum of Natural History. Wist je dat de collectie van The Smithsonian zó groot is, dat er slechts 2% tentoongesteld wordt? De tentoonstellingen worden regelmatig verwisseld. Nog een leuk extraatje: alle musea van The Smithsonian Institute zijn gratis!

Volg de virtuele tour van het National Museum of Natural History hier.  

 


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

  • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

  • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

  • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

  • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.