Top 10 Athene bezienswaardigheden

Dit mag je echt niet missen
Rosa-Lee Deiman
Rosa-Lee - Reisspecialist

Ontelbaar veel tempels, historische bouwwerken en een indrukwekkende geschiedenis… We hebben het natuurlijk over de Griekse hoofdstad Athene! Naast het bewonderen van de overblijfselen van de Griekse oudheid, is er nog veel meer te beleven in de grootste stad van Griekenland. Maar hoe haal je nou het meest uit je Athene stedentrip? VakantieDealz helpt je een handje. We hebben hieronder een Athene bezienswaardigheden Top 10 voor je samengesteld. Hierin staan de belangrijkste hotspots, bezienswaardigheden en must sees van de stad.

TIP Veel van de bezienswaardigheden in Athene liggen op loopafstand van elkaar. Plekken die wat verder weg liggen, kun je het beste bereiken met de metro. 

 

Top 10 Athene bezienswaardigheden

Athene bezienswaardigheden

1. Het Parthenon

Het Parthenon en de Akropolis zijn zonder twijfel de twee bekendste bezienswaardigheden van Athene. Het Parthenon is een eeuwenoude Dorische tempel die bovenop de berg Akropolis staat. In 447 voor Christus werd gestart met de bouw van de tempel, die werd toegewijd aan de godin Athena, beschermheilige van de stad Athene. Het Parthenon werd bovenop de Akropolis gebouwd, om het belang van de tempel te benadrukken. Hoewel je het van veraf misschien niet goed kunt zien, is het Parthenon in de loop der jaren helaas zwaar beschadigd door oorlogen.

Athene Griekenland

2. De Akropolis

Naast het Parthenon vind je nog meer historische bouwwerken op de Akropolis. De Akropolis ligt zo’n 80 meter boven de stad en steekt daarom letterlijk en figuurlijk overal bovenuit. De oude monumentale poorten tot de Akropolis, ook wel propyleeën genoemd, vormen de ingang. Naast het Parthenon vind je hier ook de Erechtheion (te zien op de foto), de tempel van Athena Nike, het theater van Dionysus en de Odeion van Herodes Atticus. Deze laatste twee kom je later tegen in onze Athene bezienswaardigheden Top 10. 

TIP Bezoek ook het Akropolis museum, waar je indrukwekkende, oude objecten van de Akropolis kunt aanschouwen. Je vindt het museum op 300 meter afstand van de berg zelf. 

Athene bezienswaardigheden

3. Stadion Panathinaiko

Het stadion van Panathinaiko in Athene heeft een geschiedenis waar je u tegen zegt. In 1896 werden hier namelijk de eerste moderne Spelen gehouden. Het stadion werd gebruikt voor verschillende sport- en atletiekevenementen. Ook is Panathinaiko het enige stadion ter wereld dat compleet uit marmer bestaat. Hoe vet is dat? Vroeger bood het plaats aan zo’n 50.000 man. Helaas kan het stadion nu niet meer gebruikt worden voor atletiekevenementen, omdat het niet meer voldoet aan de afmetingen.

Athene Griekenland

4. Odeion van Herodes Atticus

Aan de voet van de Akropolis vind je het Odeion van Herodes Atticus, een eeuwenoud Grieks theater. Het Odeion van Herodes Atticus is één van de populairste bezienswaardigheden in Athene en dus zeker een bezoekje waard. Wist je dat het theater tegen het andere bouwwerk (Stoa van Eumenes) is aangebouwd? Ze hebben dit zo mooi gebouwd dat het net lijkt of alles bij elkaar hoort. Vandaag de dag worden er nog steeds openlucht concerten gegeven in het Odeion van Herodes Atticus theater. Wat een prachtige locatie…

Athene Griekenland

5. De wijk Plaka

Plaka is de oudste wijk van Athene en een heerlijke plek om lekker doorheen te slenteren. Plaka bestaat uit veel smalle straatjes, trappen en pleintjes. Aan Griekse tavernes en restaurantjes geen gebrek… In ieder steegje vind je er wel een. Ook zijn er typische toeristenwinkeltjes. Plaka ligt vrijwel direct naast de Akropolis en is dus een centrale locatie in de stad. Wil je overnachten in Plaka? Dan raden wij Hotel Plaka aan! Het hotel ligt midden in het bruisende centrum én heeft een geweldig uitzicht op de Akropolis. Meer hotels in Athene? Klik dan hier.

TIP Combineer een bezoek aan de Akropolis met een lunch of diner in Plaka!

Athene Griekenland

6. Tempel van de Olympische Zeus

De Tempel van de Olympische Zeus, ook wel Olympieion genoemd, was ooit de grootste tempel in Griekenland. De tempel werd gebouwd als eerbetoon aan de god Zeus en de bouw van dit immens grote bouwwerk kostte ruim 700 jaar. Helaas staan er nog maar 15 van de oorspronkelijke 104 zuilen overeind. Maar je kunt wel inschatten hoe groot de tempel ooit geweest moet zijn. De zuilen zijn wel 17 meter lang! De Tempel van de Olympische Zeus is met recht één van de meest indrukwekkende Athene bezienswaardigheden.

Athene Griekenland

7. Dionysus theater

Ook het Dionysus theater ligt aan de voet van de Akropolis, maar is niet hetzelfde als het Odeion van Herodes Atticus. Het Dionysus theater is het oudste theater van Griekenland. De bouw van het theater begon al in de zesde eeuw voor Christus. Het werd echter steeds groter, omdat de bevolking groeide en het theater steeds populairder werd. Het Dionysus theater verloor uiteindelijk zijn functie en werd langzaam onder aarde bedolven. Gelukkig is het nu voor een deel uitgegraven en kunnen we het nog steeds bewonderen. 

athene bezienswaardigheden

8. Piraeus

Wil je echt het gevoel hebben op een Mediterraanse zonvakantie te zijn? Bezoek dan de haven van Athene: Piraeus. We raden je aan om ’s avonds een hapje te gaan eten in Mikrolimano, een klein haventje in Piraeus. Hier vind je meerdere uitstekende visrestaurants (één restaurant heeft zelfs een Michelin ster). Plof neer op een terrasje en bekijk de zonsondergang terwijl je geniet van een heerlijke maaltijd. Piraeus heeft ook een eigen outdoor bioscoop: Cine Votsalakia. Leuk voor een zomerse avond…

TIP Vanuit de haven van Piraeus kun je per boot reizen naar vrijwel alle Griekse eilanden, zoals Kreta, Kos, Rhodos, Santorini & Mykonos.

athene griekenland

9. Oude Agora van Athene

Onderaan de berg Akropolis ligt de oude Agora van Athene. Deze bezienswaardigheid, een Agora, was vroeger het centrale plein van de stad. De Agora was zowel het commerciële en sociale als het politieke, culturele en religieuze centrum van Athene en de stad werd vanuit hier bestuurd. Hoewel veel in de loop der jaren verwoest is, is de tempel van Hephaistos (zie de foto) één van de best bewaarde tempels van Griekenland. De Stoa van Attalus is een andere bezienswaardigheid op de Agora. Deze 116 meter lange zuilengalerij is helemaal opnieuw opgebouwd.

athene bezienswaardigheden

10. Nationale tuin van Athene

Na het bezoeken van al die historische tempels en bouwwerken ben je wel even toe aan iets anders… Daarom sluiten we onze Top 10 Athene bezienswaardigheden af met de Nationale tuin van Athene. Deze voormalige koninklijke tuin is een prachtig park midden in de drukke stad. Maak een mooie wandeling of leg een kleedje neer en trek een fles wijn open. Krijg je toch geen genoeg van de historische hotspots? Dan vind je in het park nog een aantal oude ruïnes en zuilen. Ook bevindt zich nog een botanisch museum, kleine dierentuin, café en speeltuin op het terrein. 

Natuurlijk valt er nog veel meer te ontdekken in deze prachtige stad, maar dit was onze Top 10 met de leukste bezienswaardigheden van Athene. 

Wil je meer blogs lezen? Klik dan hier.


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

  • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

  • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

  • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

  • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.