Welke reisverzekering is het beste voor jouw reis?

Zo ga jij goed voorbereid op vakantie!
Demi - Reisspecialist

Onbezorgd vakantie vieren… Dat klinkt heel logisch, maar dit is helaas niet voor elke reiziger het geval. Nu kan er onverwachts natuurlijk altijd iets gebeuren waar je geen impact op hebt, maar onverzekerd op vakantie is natuurlijk écht een no go. Zelfs als je alleen maar een weekend de grens oversteekt naar België of Duitsland is het heel verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Wil jij goed voorbereid op vakantie gaan en weten welke reisverzekering het beste bij jouw reis past? Dan leg ik dit graag voor jullie uit!

Wat voor soorten reisverzekeringen zijn er?

Heel simpel, er zijn eigenlijk maar twee verschillende reisverzekeringen waar je uit kan kiezen wanneer je jezelf wil verzekeren tijdens je vakantie. Zo kun je kiezen voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Deze twee reisverzekeringen kun je uiteraard aanvullen met andere verzekeringen, maar daarover straks meer. Het enige verschil tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering is de tijdsduur. Een kortlopende reisverzekering sluit je alleen af voor de periode dat je op vakantie gaat. Een doorlopende reisverzekering loopt, zoals de naam al doet vermoeden, heel ‘t jaar door. Dit is vaak voordeliger wanneer je twee keer of vaker per jaar op vakantie gaat. Wanneer je een doorlopende reisverzekering wil afsluiten, ben je vaak maar een paar euro per maand kwijt.

Wat zijn aanvullende reisverzekeringen?

Naast een kortlopende of doorlopende reisverzekering kun je jouw reisverzekering uitbreiden. Wie op wintersport gaat, heeft natuurlijk andere aanvullende verzekeringen nodig dan iemand die een weekendje weggaat of iemand die voor een langere tijd buiten Europa reist. Bij de meeste reisverzekeringen is je bagage al voor een X bedrag meeverzekerd. Vaak kun je deze reisverzekering aanvullend dekken met:

 • Annuleringsverzekering
 • Winter- en onderwatersport
 • Zakenreizen
 • Geneeskundige kosten
 • Repatriëring
 • Pechhulp en vervangend vervoer

Check altijd goed van tevoren bij de desbetreffende verzekeraar welke regels en eisen er gelden. Dit kan namelijk wel eens afwijken. Daarnaast is het niet verplicht om een aanvullende dekking af te sluiten, maar is het in sommige gevallen wel verstandig. Ben je een brokkenpiloot en breek je vaak je iets? Wellicht is het dan verstandig om je in te dekken voor extra geneeskundige kosten. Wanneer je een gevaarlijke sport uitoefent is dit ook belangrijk om door te geven aan je verzekeraar. Je wil immers zonder zorgen op vakantie kunnen gaan.

Waarom moet ik een annuleringsverzekering afsluiten?

Je kunt ervoor kiezen om een annuleringsverzekering af te sluiten wanneer je bang bent dat je door onvoorziene of ernstige omstandigheden niet meer op vakantie kunt gaan. Door deze verzekering af te sluiten, krijg je vaak (een deel van) je reissom terugbetaald. De meeste verzekeraars dekken de volgende situaties:

 • Ernstige ziektes van jezelf, je reispartner of een naast familielid
 • Het overlijden van naaste familieleden
 • Als er sprake is van onvrijwillig ontslag bij een vaste aanstelling
 • Als je vakantie niet doorgaat door een scheiding
 • Als je een verplichte ziekenhuisopname hebt
 • Als je onverwachts een medische ingreep krijgt
 • Door complicaties bij een zwangerschap
 • Overlijden of ongeval van je huisdier

Reisverzekering afsluiten bij Univé of een andere verzekeraar? Ook hier is het weer belangrijk dat je goed de polisvoorwaarden doorleest, aangezien dit per verzekeraar kan afwijken. Let op dat dit altijd leidend is, zodat je altijd van tevoren weet waar je aan toe bent.

Nu jullie weten wat het verschil is tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering én welke aanvullende dekkingen er allemaal zijn, ga ik ervan uit dat jullie zorgeloos op vakantie kunnen gaan. Natuurlijk ga ik ervan uit dat jullie tijdens je vakantie je reisverzekering niet daadwerkelijk nodig hebt… Maar, better be safe than sorry toch? 🙂

 


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

 • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

 • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

 • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

 • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.