Wanneer wordt het vakantiegeld uitbetaald?” Eén van de meest gestelde vragen rond deze periode van het jaar. Niet zo gek ook, vakantiegeld is altijd weer een mooie meevaller. Op deze pagina proberen we je meer duidelijk te geven over verschillende vragen rondom vakantiegeld:

  1. Wanneer wordt vakantiegeld 2023 uitgekeerd?
  2. Hoeveel vakantiegeld krijg ik in 2023?
  3. Hoeveel belasting moet ik betalen over mijn vakantiegeld?
  4. Waar kun je de hoogte van vakantiegeld berekenen?

 

Vakantiegeld aanbiedingen voor 2023 die je niet mag missen

Hét moment om je vakantie met korting te boeken. Wij hebben de beste vakantiegeld kortingen voor je op een rij gezet. Van een heerlijke zonvakantie tot aan een getaway in eigen land. Bekijk hier de lopende vakantiegeld acties:

TUI – Tot €50,- extra vakantiegeld korting

Tot en met 2 juni krijg je tot €50,- extra korting op je volgende vakantie. Je kunt hiervoor de volgende kortingscodes gebruiken:

> Ga naar de TUI vakantiegeld actie

Overige vakantiegeld aanbiedingen

 

 

1. Wanneer vakantiegeld 2023?

Je werkgever is verplicht om je vakantiegeld minstens 1 keer per jaar uit te betalen. In je CAO / arbeidsvoorwaarden staat uitgelegd hoe en wanneer je je vakantiegeld exact krijgt uitbetaald. Op je salarisstrook zie je welk bedrag je kunt verwachten (dit wordt opgebouwd). In de meeste gevallen krijg je je vakantiegeld in mei 2023.

 

2. Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

De hoeveelheid van jouw vakantiegeld kunnen we natuurlijk niet exact inzien, maar toch zijn er wat handige manieren om achter de hoeveelheid van jouw vakantiegeld in 2023 te komen. Naast dat je het uiteraard even kunt navragen bij HR / je baas, kun je je (tot nu toe) opgespaarde vakantiegeld ook zien op je salarisstrook.

De hoogte van je vakantiegeld wordt berekend over je salaris van juni 2022 t/m juni 2023. Het vakantiegeld is in de meeste gevallen 8% van het brutoloon.

 

3. Vakantiegeld belasting – Netto vakantiegeld

Over je vakantiegeld moet je verplicht belasting betalen. De hoogte van het belastingpercentage hangt af van de hoogte van jouw salaris. Nibud heeft een handige rekenhulp gemaakt, waardoor je snel kunt zien in welke belastingschaal je zit:


Bron: Nibud

 

4. Vakantiegeld berekenen

Op zoek naar een handige tool zodat je in één klap jouw netto vakantiegeld kunt berekenen? Hieronder een paar handige rekenhulpjes:

  • Berekenhet.nl
  • Rekenkeizer.nl
  • Youngcapital.nl

 

5. Vakantiegeld corona – Waar heb ik recht op?

Veel mensen zitten (lichtelijk) in onzekerheid over hun vakantiegeld. Kan de werkgever er zomaar voor kiezen om het vakantiegeld niet uit te keren i.v.m. Corona (COVID-19)? Wij zochten het uit!

De Rijksoverheid heeft in één keer duidelijkheid geschept. Volgens de wet moet het opgebouwde vakantiegeld over de periode van de maanden juni t/m mei 2022 uiterlijk op 30 juni 2022 zijn uitbetaald. Sommige bedrijven hebben voor een andere aanpak gekozen, maar dan is dit schriftelijk tussen werkgever en werknemer vastgesteld (bijvoorbeeld in de CAO of het arbeidsovereenkomst). Dus, ook tijdens Corona is jouw werkgever in principe verplicht om het vakantiegeld uit te betalen.

Maar, als er betalingsproblemen zijn binnen het bedrijf, kan de werkgever eenmalig het vakantiegeld op een later tijdstip of in termijnen betalen aan de werknemer. Daarvoor moet de werkgever wel de instemming van de werknemer hebben.

TIP: benieuwd hoe je van 26 vakantiedagen 50 vrije dagen maakt? Lees dan ons vakantiedagen blog!

 

Vakantiegeld tips 2023

Nog geen vakantie geboekt? We snappen dat je nu even rustig afwacht over wat de mogelijkheden zijn. Maar; we hebben goed nieuws. Je kunt namelijk wel al een heerlijk verblijf in eigen land boeken. Bekijk hier de aanbiedingen per vakantiesoort:

 

 

altijd-de-beste-aanbiedingen-vakantiediscounter