8x Roze Meren

Hoe ontstaat een roze meer & waar vind je ze?
Roze meren
Demi - Reisspecialist

Droom jij ook over een tropische bestemming met een azuurblauwe zee en kristalhelder water? Dan hebben wij nog wat beters voor jullie in petto! Wisten jullie dat er ook roze meren bestaan? Ja, jullie lezen ’t goed! Moeder natuur heeft ervoor gezorgd dat onze wereld is gezegend met dit prachtige natuurverschijnsel. En jullie vinden deze roze meren dichterbij huis dan jullie denken… Dit natuurwonder konden jullie namelijk ook in Nederland spotten op ons eigen Texel! Benieuwd waar je nog meer roze meren kunt spotten en hoe deze ontstaan? Lees dan snel verder!

 

Hoe ontstaan roze meren?

Roze meren zijn prachtig om te zien. Maar hoe ontstaan ze eigenlijk? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk vrij simpel. De roze kleur heeft eigenlijk maar één belangrijke oorzaak: er is een hele hoge zoutconcentratie aanwezig. Deze hoge zoutconcentratie trekt veel plankton, garnalen en kleine roze algen waardoor het meer een roze gloed krijgt. In eerste instantie werd gedacht dat de weerkaatsing van de zon ervoor zorgt dat roze meren een roze gloed krijgen. Maar dit is niet waar, aangezien het water roze blijft wanneer je met een flesje water eruit schept. Een ander manier om dit raadsel te onderbouwen is te danken aan de flamingo’s. Wisten jullie dat flamingo’s helemaal niet roze zijn, maar wit? De algen, wieren en garnalen die een flamingo eet, bevat een bepaalde hoeveelheid kleurstof die ervoor zorgt dat deze vogelsoort een roze kleur krijgt. Net als een roze meer dus!

Roze meer

 

Roze meer op Texel

Ook op Texel was een aantal jaar geleden dit roze natuurverschijnsel te zien in Natuurgebied Wagejot. Door het warme weer werd er veel water verdampt waardoor het meer veel zout bevatte. Onderzoekers vonden hier een micro plantje genaamd Dunaliellas salina en een dinoflagellaat genaamd Oxyrrhis marina die ervoor zorgden dat het meer een roze kleur kreeg. Momenteel is dit roze meer niet meer te vinden op Texel, maar wie weet dat we deze in de toekomst weer kunnen zien!

 

Waar vind je roze meren?

Deze roze pareltjes vinden jullie natuurlijk niet alleen op Texel. Zo beschikt onder andere Australië over de meeste rozen meren, vind je er ook één in Canada en telt Mexico er ook twee. Benieuwd waar je een aantal van deze roze pareltjes kunt spotten? Dan zijn dit de bestemmingen waar jullie je volgende vakantie moeten vieren!

Tip: op Ibiza hebben ze geen roze meren, maar wel een roze hotel

Roze meer in Mexico

The Pink Lakes of Las Coloradas

Deze prachtige roze meren vinden jullie op ’t Mexicaanse schiereiland Yucatan. Het hele jaar door kunnen jullie The Pink Lakes of Las Coloradas bewonderen, vandaar dat er altijd veel toeristen op afkomen. Jullie vinden hier niet alleen maar roze meren, maar ook hele bijzondere groene meren. De groene meren die jullie rondom vinden, hebben hun kleur te danken aan de groene algen. Zeker een keer het bezoeken waard…

Roze meer in Canada

Dusty Rose Lake

Wie op vakantie gaat naar Canada, mag het Dusty Rose Lake zeker niet overslaan! Oké, misschien hadden we hierboven niet helemaal gelijk waarom roze meren roze gekleurd zijn… Dusty Lake heeft haar roze kleur namelijk te danken aan een ander fenomeen; door het gesteente in de omgeving. Een voordeel hiervan is dat dit roze meer heel het jaar roze gekleurd is, waardoor je niet hoeft op te letten in welk seizoen je Dusty Rose Lake bezoekt!

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Groupe de PVTistes 🇨🇦 (@jesuispvt)

Roze meer in Senegal

Lake Retba

Ook in Senegal kunnen jullie dit prachtige natuurverschijnsel bewonderen. In het droge seizoen (van november tot juni) is de kans het grootst dat jullie dit roze meer kunnen aanschouwen. Wanneer het hard waait, scheiden de algen meer pigment uit, waardoor de roze kleur nóg intenser wordt. De kans is overigens groot dat je zoutwinnaars bezig zal zien om zout uit het roze meer te schrapen. De zoutwinnaars smeren hun huid in met speciale Shea boter, zodat hun huid goed wordt beschermd tegen al het zout.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Trot: Travel Stories (@trot.app)

Roze meer in Spanje

Salinas de Torrevieja

Gelukkig vinden jullie in Europa ook mooie roze meren, zoals bijvoorbeeld in Spanje. Op ongeveer 45 minuten rijden van Alicante vinden jullie Salinas de Torrevieja. Momenteel wordt er jaarlijks ongeveer 600.000 ton aan zout gewonnen, wat één van de belangrijkste inkomstenbron is voor de mensen woonachtig in ’t Spaanse Torrevieja. Als toerist kun je dit roze meer gewoon bezoeken en hier eventjes heerlijk in drijven… Een bezoekje aan Salinas de Torrevieja is dan ook zeker aan te raden wanneer jullie in de buurt van Alicante zijn.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door ZDF Terra X (@terrax)

Roze meer in Azerbeidzjan

Masazirgol Lake

Hoe mooi is dit roze meer in Azerbeidzjan? Azerbeidzjan is misschien niet een bestemming waar je snel vakantie zult vieren en dat is in dit geval ook niet erg: er zit namelijk heel veel zwavel in de bodem, waardoor het geen pretje is om dit roze meer te bezoeken. Het ruikt hier namelijk zeer onaangenaam… Dit roze meer krijgt een roze gloed door het roze zout wat op de bodem ligt. Ook hier oogst de bevolking het zout om het vervolgens weer door te verkopen. Waarschijnlijk kunnen de inwoners de lucht beter verdragen dan wij…

Roze meer in Bolivia

Laguna Colorada

Één van de populairste highlights van Bolivia is Laguna Colorada. De beste periode om dit roze meer te bezoeken is van november tot maart, aangezien het hier dan zomer is. In de winter is het namelijk hartstikke koud hier. Jullie vinden dit prachtige roze meer hoog in de Andes. Omringd met een vulkanisch landschap en roze flamingo’s is ’t werkelijk waar een schitterend plaatje om dit roze meer te zien. Het roze meer behoort tot Nationaal reservaat Eduardo Alvaroa en kunnen jullie het best bezoeken met een tour of met jullie eigen huurauto.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Priya & Harsh | Travel Couple (@journey7continents)

Roze meer in Australië

Lake Hillier

Lake Hillier is misschien wel het meest beroemdste roze meer van de hele wereld! Het roze water is enorm fel zoals jullie kunnen zien op de foto. Tussen de groene bomen en het blauwe meer valt dit zuurstok roze meer natuurlijk meteen op! Omdat dit roze meer het best te zien is vanuit de lucht, worden er kleine vliegtuigen ingezet om Lake Hillier te bewonderen. Gaaf!

Roze meer in Australië

Hutt Lagoon

Australië kent meerdere roze meren, waaronder ook het mooie Hutt Lagoon. Het meer ligt dicht bij de oceaan, waardoor er een grote hoeveelheid zout in het water zit. Andere roze meren die jullie kunnen vinden in Australië zijn Quairading Pink Lake en Lake Bumbunga. Wie had ooit gedacht dat Australië over zoveel roze pareltjes beschikt… Wij in ieder geval niet!

Op zoek naar meer reisinspiratie, tips of persoonlijke reisverhalen? Neem dan zeker eens een kijkje op onze blog en doe inspiratie op!


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

  • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

  • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

  • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

  • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.