Dit zijn de 21 Nationale Parken van Nederland

Het grote overzicht
Nationale Parken Nederland
Maaike - Reisspecialist

Nu we allemaal massaal een vakantie boeken in eigen land, zijn we uiteraard ook op zoek naar de leukste uitjes, plekken en accommodaties van Nederland. In dit rijtje mogen de Nationale Parken natuurlijk niet ontbreken. Soms vergeten we namelijk dat Nederland práchtige gebieden heeft. In totaal hebben we maar liefst 21 Nationale Parken. Benieuwd waar je deze parken kunt vinden? Welkom bij het grote ‘Nationale Parken Nederland‘ overzicht!

 

1. Nationaal Park Lauwersmeer – Friesland en Groningen

Dit Nationale Park in Friesland én Groningen is 60 vierkante kilometer groot en is ontstaan door de afsluiting van het Lauwersmeer in 1969. Je komt in dit park veel water, prachtige vogels en verschillende soorten natuurvlaktes tegen.

2. Nationaal Park Nieuw Land – Flevoland

Dit Nationale Park is niet alleen beroemd in Nederland, maar ook ver buiten de landsgrenzen. Nationaal Park Nieuw Land is met 29.000 hectare namelijk het grootste man-made natuurpark ter wereld! Nationaal Park Nieuw Land ligt letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Hoe gaaf is dat?

3. Nationaal Park de Oude Venen – Friesland

Nationaal Park de Oude Venen is een nationaal park met een rijke geschiedenis. Het park van 4000 hectare groot heeft te maken gehad met vervening. Op dit moment kun je hier maar liefst 450 verschillende soorten planten en 100 soorten vogels ontdekken.

4. Nationaal Park Drents-Friese Wold – Friesland en Drenthe

Nationaal Park Drents-Friese Wold behoort tot de grootste Nationale Parken van Nederland. Dit Nationale Park is ruim 60 vierkante kilometer groot en bestaat uit bos, heides en stuifzanden.

5. Nationaal Park Weerribben-Wieden – Overijssel

Een ander gigantisch Nationaal Park is Nationaal Park Weerribben-Wieden in Overijssel. Dit park van 10 hectare groot heeft plassen, meren, slootjes, moerasbossen, lange rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Een fantastische plek om rond te lopen.

6. Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa – Drenthe

Het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa is ontstaan door de natuur én mens. In dit park van 100 vierkante kilometer vind je veel bijzondere dieren en planten. Daarnaast kun je er veel leuke activiteiten ondernemen zoals paardrijden en het park ontdekken per fiets.

7. Nationaal Park Schiermonnikoog – Friesland

Een Nationaal Park op de Waddeneilanden, één om zeker niet over te slaan. Nationaal Park Schiermonnikoog was het allereerste Nationale Park van Nederland. Op de ruim 10 vierkante kilometer ontdek je o.a. steltlopertjes en meer dan 500 soorten planten.

8. Nationaal Park de Meinweg – Limburg

In de buurt van het Limburgse Roermond en Roerdalen kun je Nationaal Park de Meinweg vinden. Dit Nationale Park van 18 vierkante kilometer groot staat bekend om de oude eiken en unieke terrassen. Ideaal te combineren met een bezoekje aan het terras in één van de steden 😉

9. Nationaal Park de Loonse- en Drunense Duinen – Noord-Brabant

De bijnaam van Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is de ‘Brabantse Sahara’. Het park van 3500 hectare groot is een stuifzandvlakte waar je uren kunt blijven wandelen. Plezier voor jong én oud gegarandeerd.

10. Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide – Noord-Brabant

Op de grens met ons buurland België ligt het prachtige Nationale Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide. Je hoeft je dus niet af te vragen waar de naam ‘Grenspark’ vandaan komt! Ga hier op ontdekkingstocht door de bossen, vennen en duinen…

11. Nationaal Park de Biesbosch – Noord-Brabant en Zuid-Holland

Nationaal Park de Biesbosch is een Nationaal Park van 90 vierkante kilometer waar van alles is te beleven. Wandel door het natuurgebied, vaar romantisch met z’n tweetjes over het water of ontdek het park actief op de fiets. Leuk weetje: dit Nationale Park is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa.

12. Nationaal Park Oosterschelde – Zeeland

Wandel de route van 2,5 kilometer en laat je verwonderen door de natuur in Nationaal Park Oosterschelde… Dit Nationale Park in Zeeland is maar liefst 370 vierkante kilometer groot en is daarmee het grootste Nationale Park van Nederland!

13. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug – Utrecht

Super centraal gelegen en daardoor ideaal te combineren met een citytrip in eigen land. We hebben het natuurlijk over Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het park van 100 vierkante kilometer groot is de ideale plek om je hoofd leeg te maken en te genieten van de natuur.

14. Nationaal Park de Hoge Veluwe – Gelderland

Sommige parken uit dit rijtje zul je misschien niet kennen, maar de Hoge Veluwe kennen de meeste mensen wel. Het park van 55 vierkante kilometer trekt jaarlijks ruim 600.000 bezoekers (2019). Maar, dit jaar zullen we dit vast overtreffen!

15. Nationaal Park Sallandse Heuvelrug – Overijssel

Tussen allerlei prachtige plaatsen in Overijssel ligt Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Het park is 35 vierkante kilometer groot en kent 75 verschillende soorten vogels. De bekendste en meest unieke vogels van dit park? Dat zijn de roodborsttapuit, raaf, nachtzwaluw en het korhoen.

16. Nationaal Park Dwingelderveld – Drenthe

Nationaal Park Dwingelderveld is met 35 vierkante kilometer het grootste natte heidegebied van West-Europa. Wandel door het park en ontdek een grote hoeveelheid aan zeldzame dieren en planten.

17. Nationaal Park Duinen van Texel – Noord-Holland

Nog zo’n prachtig Nationaal Park op de Waddeneilanden! Je kunt hier uren wandelen door de prachtige duinen… Let je goed op? Want hier spot je niet alleen roofvogels, maar ook een Schotse hooglander kan zomaar voor je neus staan.

18. Nationaal Park Veluwezoom – Gelderland

Even lekker de rust opzoeken in de natuur? Nationaal Park Veluwezoom biedt met 50 vierkante kilometer de ideale plek om één te worden met de natuur. Dit Nationale Park is een onderdeel van de Veluwe en bestaat uit ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen.

19. Nationaal Park de Groote Peel – Noord-Brabant en Limburg

Op de grens van de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg vind je Nationaal Park de Groote Peel. Niet het grootste park van Nederland, maar met 13 vierkante kilometer valt er genoeg te ontdekken!

20. Nationaal Park de Maasduinen – Limburg

Bij ‘duinen’ denk je misschien niet direct aan Limburg, maar toch is dit Nationale Park in deze zuidelijke provincie te vinden. In dit Nationale Park kun je zowel de stuifzanden als het blauwe water ontdekken. Een prachtig gebied van 45 vierkante kilometer groot.

21. Nationaal Park Zuid-Kennemerland – Noord-Holland

Last but not least: Nationaal Park Zuid-Kennemerland in Noord-Holland. Ten westen van Haarlem ligt het park van 45 vierkante kilometer groot. Wandel door de duinen en geniet van de buitenlucht. Leuk feitje: dit park herbergt maar liefst 40% van alle planten- en dierensoorten in Nederland!

Hebben wij jou helemaal enthousiast gemaakt over de natuur in Nederland? Geloof ons, er is nog véél meer te ontdekken! Daarnaast zijn er ook nog eens veel unieke accommodaties midden in de natuur. Wil je meer tips over natuur(reizen) in eigen land én buiten Nederland? Duik dan eens in de tips van Naturescanner!

Meer blogs over Nederland lezen? Bekijk ze hier allemaal.

 

Nationale Parken Nederland

 


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

  • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

  • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

  • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

  • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.