Meteora Griekenland

Zwevende kloosters & spectaculaire uitzichten
meteora griekenland
Rosa-Lee Deiman
Rosa-Lee - Reisspecialist

Als wij (en waarschijnlijk de meeste mensen) denken aan Griekenland, denken we al snel aan de vele eilanden, prachtige stranden en fijne zonvakanties. Maar Griekenland heeft echt nog veel meer te bieden… Denk aan de rijke geschiedenis, de Griekse cultuur en de uiteenlopende natuur. Een pareltje dat niet veel mensen kennen, is Meteora Griekenland: een aantal kloosters die gebouwd zijn op hoge rotsformaties. Meteora ligt op het vasteland van Griekenland en is een echte must see. Hieronder vertellen we je alles over Meteora in Griekenland en hoe je de kloosters kunt bezoeken…

 

Meteora Griekenland – Wat is het?

Meteora in Griekenland is een verzameling van steile rotspilaren met daarop oude kloosters. De rotsen liggen in een prachtige vallei, waar je bovenop de rotsen op uitkijkt. Het voelt een beetje alsof je in een film bent beland! Meteora bestaat uit 6 kloosters: Megalo Meteoro (Grote Meteoor), Varlaam, Agios Nikolaos Anapafsas, Rousanou, Agia Triada en Agios Stefanos. Ooit waren dit 24 kloosters, maar nu zijn er nog maar 6 kloosters bewoond, waarvan er 4 worden gebruikt als museum en toeristische bezienswaardigheid. Dag in dag uit komen bezoekers en toeristen vanuit de hele wereld naar Meteora, Griekenland om de kloosters te bewonderen, er te bidden en te mediteren. Door de Meteora kloosters te bezoeken, krijg je een kijkje in het leven van de monniken.

meteora griekenland

De kloosters van Meteora worden vaak ‘zwevende kloosters’ genoemd… En als je bovenstaande foto bekijkt, snap je vast wel waarom! Vooral in de winter hangt er vaak een deken van mist om de hoge rotsen heen, wat voor een mysterieus en bijna magisch plaatje zorgt.

 

Meteora Griekenland – Waar ligt het?

De Meteora kloosters zijn één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Griekenland. Meteora ligt op het vasteland van Griekenland, in de centraal gelegen regio Thessalië om precies te zijn.

meteora griekenland

Zoals je kunt zien is een bezoek aan Meteora Griekenland goed te combineren met een bezoek aan Parga (Epirus), Thessaloniki, Corfu en Lefkas. De kloosters van Meteora zijn het hele jaar te bezoeken en er worden zelfs excursies georganiseerd vanuit verschillende kustplaatsen.

 

De geschiedenis van Meteora

Je vraagt je vast af hoe dit unieke gebied ooit ontstaan is. De unieke rotsformaties zijn ontstaan rond de 9e eeuw, door erosie van onder andere wind en stromend water. Na het ontstaan van de hoge rotsformaties, waren er direct een aantal avonturiers (wat kluizenaars en monniken bleken te zijn) die de rotsen beklommen. Ze waren op zoek naar een plek om een eigen gemeenschap te beginnen, compleet afgesloten van de rest van de wereld. De kluizenaars vestigden zich bovenop de rotsen en leefden in grotten.

Hoewel de kluizenaars al eeuwen bovenop de rotsen leefden, werd pas in de 14e eeuw het eerste klooster gebouwd (Megalo Meteoro) en daarmee werd de eerste georganiseerde kloostergemeenschap opgericht. In de ruim 600 jaar die volgde, zijn daar nog 23 kloosters bijgebouwd. Best knap als je erover nadenkt hoe ze alle bouwmaterialen naar boven hebben gekregen. Dit deden ze met behulp van netten, touwen en hoge ladders. Je moest wel geduld hebben, het kon soms wel jaren duren voordat alle bouwmaterialen de top van de rots hadden bereikt.

 

Meteora Griekenland bezoeken – Wat moet je weten?

Je kunt dus 6 Meteora kloosters bezoeken. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste zijn de openingstijden van de diverse kloosters verschillend. Als je een specifiek Meteora klooster in gedachten hebt, zoek dan van tevoren even op op welke dag je deze het beste kunt bezoeken. Ten tweede gelden er ook kledingvoorschriften bij het bezoeken van Meteora Griekenland. Zo mogen vrouwen helemaal geen broek dragen en mogen mannen geen korte broek dragen. Als vrouw mag je daarnaast geen rok tot boven de knie of een mouwloos t-shirt aanhebben. Belangrijk om in gedachten te houden dus. De kledingvoorschriften toch even vergeten? Geen paniek! Je kunt ter plekke altijd een lange rok of broek lenen.

Hoe kun je Meteora (Griekenland) het beste bezoeken? De twee makkelijkste opties zijn vrij voor de hand liggend: met de auto en met de scooter. Deze twee opties zijn de makkelijkste manier om bij de Meteora kloosters te komen. Bij ieder klooster vind je een paar parkeerplekken, maar houd er wel rekening mee dat deze snel vol zullen zijn. Hier heb je met een scooter dan weer minder last van. Tot slot kun je het gebied ook wandelend verkennen. Een tip van ons: zoek van tevoren online alvast een goede route op, dat scheelt je weer tijd!

 

Meteora Hoteltips

Wil je het liefst in de buurt van Meteora overnachten? Dan hebben we een aantal hoteltips voor je! Dit zijn onze 3 favoriete hotels dicht bij Meteora Griekenland:

1. Meteora Hotel at Kastraki 

meteora griekenland

> Bekijk prijzen & beschikbaarheid van Meteora Hotel at Kastraki bij Booking.com

 

2. Meteora Boutique Villa 

meteora griekenland

> Bekijk prijzen & beschikbaarheid van Meteora Boutique Villa bij Booking.com

 

3. Oikia Guesthouse

meteora griekenland

> Bekijk prijzen & beschikbaarheid van Oikia Guesthouse bij Booking.com

 

Dit was onze blog over de kloosters en rotsen van Metora Griekenland. Wil je meer blogs en reisverhalen lezen van Team VakantieDealz? Kijk dan hier.

Meer Griekenland blogs?


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

  • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

  • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

  • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

  • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.