De mooiste plekjes op het veelzijdige Malta

Cultuur, natuur & historie
Rosa-Lee Deiman
Rosa-Lee - Reisspecialist

Eind vorig jaar heb ik het prachtige Malta bezocht. In 2018 was de hoofdstad van Malta, Valletta, één van de twee culturele hoofdsteden van Europa en de stad staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ik ben er 8 dagen geweest en ik heb mijn ogen uitgekeken. Wat een geweldige plek! Het is ongelofelijk hoeveel je kunt zien en doen op dit kleine eilandje. Of je nu houdt van cultuur, natuur, historie, shoppen of lekker op het strand liggen… Hier kan het allemaal. Ik heb mijn tijd op dit unieke eiland vooral gevuld met het bezoeken en bekijken van de mooiste stadjes, gebouwen, kerken, noem maar op… Vergeet dus vooral je camera niet (TIP)! Ik zal de hoogtepunten van mijn bezoek aan Malta vertellen én natuurlijk laten zien & hopelijk worden jullie net zo enthousiast als ik.

 

Valletta | De hoofdstad

 

De meest bekende stad van Malta is waarschijnlijk Valletta, de hoofdstad van het eiland. Ik ben hier tijdens mijn reis een paar keer geweest en iedere keer ontdekte ik nieuwe dingen. De stad is erg historisch en zeer fotogeniek. Toen ik voor de eerste keer door de straatjes van Valletta liep, vielen mij vooral de gekleurde deuren en ramen op (zoals hieronder te zien). Daarnaast merk je ook heel erg dat Malta vroeger een kolonie van Engeland geweest is, wat wel weer grappig is. De bevolking spreekt over het algemeen erg goed Engels, ze rijden links en zo nu en dan kom je ergens een verdwaalde rode telefooncel tegen…

 

    

 

Maar Valletta bestaat uit meer dan alleen straatjes gevuld met gekleurde huizen. Zo heb je bijvoorbeeld de Upper Barrakka Gardens, een bijzondere tuin met het mooiste uitkijkpunt van de stad. Je kunt hier heerlijk even ontspannen en genieten van de zon. Iedere dag om 12:00 uur en om 16:00 verdwijnt die rust even, als de kanonnen ceremonie begint. Deze kanonnen werden vroeger afgevuurd om inkomende schepen te verwelkomen of om de tijd aan te duiden. De ceremonies duren ongeveer een half uur en zijn leuk om een keer gezien te hebben.

 

    

 

Naast de talloze straatjes met gekleurde deuren, zijn er in Valletta ook veel prachtige gebouwen, kerken en andere architecturale hoogstandjes te vinden. Zo heb ik bijvoorbeeld de St. John’s Co-Cathedral bezocht, een voorbeeld van kunst en architectuur uit de tijd van de Barok. Zowat de gehele kerk is gevuld met goud, marmer en brons en is heel indrukwekkend om te zien. Naast de binnenkant van de kathedraal zelf is er nog een grote publiekstrekker: het wereldberoemde schilderij van de onthoofding van Johannes de Doper, gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Caravaggio. Een bezoekje aan deze beeldschone kerk is zeker aan te raden!

 

  
  

 

Marsaxlokk | Het vissersdorpje

 

Ook het authentieke vissersdorpje Marsaxlokk is leuk om te bezoeken. Verwacht hier geen hele dag door te brengen, maar trek er hoogstens een ochtend of middag voor uit. Het kleurrijke haventje vol karakteristieke vissersbootjs laat het voelen alsof je even terug in de tijd gaat. Ook hier is het zeker aangeraden om je camera mee te nemen! Als je goed naar de bootjes kijkt (ook wel Luzzi genoemd), zal je namelijk op sommige bootjes ogen geschilderd zien. Dit zijn de ogen van Osiris, die de vissers op zee beschermen. Naast de bootjes vind je hier ook veel gezellige café’s en restaurants. Een heerlijke plek om even te genieten van een lekker kopje koffie!

 

    

 

Mdina | ‘De stille stad’

 

In het kleine Mdina hangt een Arabische sfeer. Mdina is de oude hoofdstad van Malta en wordt ook wel ‘de stille stad’ genoemd. Deze naam heeft de stad gekregen omdat er geen gemotoriseerde voertuigen zijn toegestaan. Het is gelegen op een berg waardoor je een prachtig uitzicht over het eiland hebt. De stad is vooral te herkennen aan de stadsmuren, vroeger was het namelijk een Middeleeuwse burcht. Enkele hotspots in Mdina zijn de St. Paul’s Cathedral & het meest bekende instagram plaatje van de stad: het prachtige huis vol met bloemen (te zien op de eerste foto hieronder). TIP: geniet van een hapje en/of drankje bij de Fontanella Tea Garden. Vanaf hier heb je een práchtig uitzicht!

 

  
  

 

 


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

  • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

  • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

  • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

  • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.