Een visum aanvragen voor Sri Lanka

Alles wat je moet weten
Rosa-Lee Deiman
Rosa-Lee - Reisspecialist

Voordat je op vakantie gaat, wil je natuurlijk wel alles op tijd geregeld hebben. Zeker als je een verre reis gaat maken naar Azië bijvoorbeeld. Naast dat je natuurlijk moet denken aan je paspoort, stekkers, opladers, fotocamera etc., is het ook verstandig om na te gaan of je voor een bepaalde bestemming een reistoestemming, zoals een visum, nodig hebt. Zo moet je voor een reis naar het tropische Sri Lanka voor vertrek in het bezit zijn van een geldig visum Sri Lanka. Wat dit visum precies is, aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je ‘m eenvoudig kunt aanvragen, lees je allemaal in dit artikel.

 

Wat is het visum voor Sri Lanka?

Het visum voor Sri Lanka, ook wel het ETA Sri Lanka genoemd, is een visum dat niet fysiek in je paspoort wordt geplakt, maar een elektronisch visum die je eenvoudig online kunt aanvragen en die na toekenning digitaal als pdf-document per e-mail naar je wordt opgestuurd. Het ETA Sri Lanka kost € 69,95 per visum en is geschikt voor alle reizigers met een Europees paspoort die maximaal 30 dagen in Sri Lanka willen verblijven. Het Sri Lanka visum is onderverdeeld in drie verschillende varianten: het ETA voor toeristische reizen, het ETA voor zakenreizen en het ETA specifiek voor een overstap. 

Het voordeel van dit elektronische visum is dat je geen bezoek hoeft te brengen aan een consulaat of ambassade, maar dat je de aanvraag gewoon eenvoudig online kunt doen. Omdat je voor het visum Sri Lanka geen aanvullende documenten hoeft aan te leveren, maar alleen het aanvraagformulier hoeft in te vullen en de betaling moet voldoen, neemt een aanvraag van dit visum slechts enkele minuten in beslag. Nadat je al je gegevens hebt aangeleverd en de betaling hebt voldaan, krijg je het visum binnen gemiddeld drie dagen vanzelf toegestuurd. Nadat je het visum hebt gedownload en uitgeprint, ben je in principe klaar om op reis te gaan. 

Het kan natuurlijk voorkomen dat je door alle reisperikelen vergeten bent om een visum aan te vragen en er op het vliegveld pas achter komt dat je nog een visum nodig hebt. Dit hoeft gelukkig niet voor problemen te zorgen. Je kunt namelijk in het aanvraagformulier van het visum Sri Lanka het vakje ‘Spoedlevering’ aanvinken. De aanvraag wordt na voltooiing van de betaling met voorrang verwerkt, waardoor je gemiddeld binnen een half uur al over een geldig visum beschikt. Voor een spoedlevering wordt er wel een toeslag van €17,50 gerekend per persoon. 

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om een Sri Lanka visum te kunnen aanvragen?

Vrijwel alle reizigers met een geldig paspoort uit de Europese Unie, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk kunnen in principe gebruikmaken van de online aanvraagprocedure van het ETA Sri Lanka. Daar zijn echter nog wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moeten reizigers om een Sri Lanka visum aan te kunnen vragen aan de volgende voorwaarden voldoen voorafgaand en tijdens hun reis:

 • Reizigers moeten de nationaliteit hebben van een land uit de EU (zoals Nederland of België) of uit het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland
 • Reiziger moet een paspoort hebben (ook kinderen) dat nog minstens zes maanden geldig is bij aankomst in Sri Lanka
 • Reiziger is geen diplomaat of journalist van beroep
 • Reiziger is niet verantwoordelijk voor het maken van mediaproducties (in binnen- of buitenland)
 • Reiziger werkt niet samen met of voor een niet-gouvernementele organisatie (NGO)
 • Reiziger heeft een toeristisch of zakelijk reisdoel of gaat vrienden/familie bezoeken
 • Reiziger gaat niet werken bij een Sri Lankaanse organisatie
 • Reiziger verblijft maximaal 30 dagen in Sri Lanka (of 90 dagen indien het visum kan worden verlengd)
 • Reiziger gaat geen betaald of onbetaald vrijwilligerswerk doen
 • Reiziger gaat geen journalistiek gerelateerde evenementen bijwonen of organiseren
 • Reiziger moet bij aankomst kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken om de reis door Sri Lanka te kunnen financieren
 • Reizigers moeten bij aankomst kunnen beschikken over een retour- of doorreisticket, inclusief een geldig visum voor de eindbestemming (indien het land over een visumplicht beschikt)

Controleer voor vertrek goed of je aan al deze voorwaarden voldoet en kunt voldoen. Het is namelijk na het indienen van de aanvraag niet meer mogelijk om gegevens desgewenst aan te passen of de aanvraag in te trekken. Ook is het belangrijk om te checken of je alle persoonsgegevens, zoals je naam, geboortedatum en nationaliteit hebt ingevuld. Mocht je deze gegevens namelijk niet volledig of foutief hebben ingevuld, kan dit voor problemen zorgen bij aankomst in Sri Lanka. Het zal er, zeker voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit niet toe leiden dat ze het land niet in mogen, maar het kan wel voor enige vertraging zorgen. 

Mocht je niet kunnen voldoen aan de voorwaarden van het e-visum voor Sri Lanka, is het eventueel nog wel mogelijk om een fysiek visum aan te vragen. Hiervoor zul je wel een bezoek moeten brengen aan de Sri Lankaanse ambassade of het consulaat. Bovendien moet je daarbij ook rekening houden met hogere kosten en een langere verwerkingstijd. 

 

Kan ik het e-visum Sri Lanka laten verlengen?

De meeste reizigers hebben meestal voldoende aan de 30 dagen geldigheid van het elektronische Sri Lanka visum, dat ingaat vanaf het moment van aankomst in het land. Mocht je er echter langer willen verblijven dan toegestaan is met het e-visum, is het wel mogelijk om het visum in Sri Lanka te laten verlengen tot maximaal 90 dagen. Een verlenging van het visum kun je laten regelen bij het Immigration Services Centre in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo. Dit is vrij eenvoudig en wordt in de meeste gevallen zonder problemen toegekend. 

Reizigers die een verlenging willen aanvragen, moeten de adresgegevens en het telefoonnummer van hun accommodatie aanleveren, een fysieke pasfoto, een retour- of doorreisticket en een ingevuld verlengingsformulier dat beschikbaar is bij het Immigration Services Center. Na goedkeuring moet de aanvrager de verlenging in persoon komen ophalen en moet het paspoort van de desbetreffende reiziger nog minimaal twee maanden geldig zijn na vertrek uit Sri Lanka. Het is in zeldzame gevallen ook mogelijk om het visum nogmaals met maximaal 90 dagen te verlengen, maar deze verlenging wordt niet vaak toegekend. 

 

Is het mogelijk om voor Sri Lanka een Visa On Arrival aan te vragen?

Hoewel het eenvoudiger en minder stressvol is om voor vertrek over een geldig visum te bezitten, is het ook mogelijk om een visum of ETA on arrival te verkrijgen bij aankomst in Sri Lanka. Een ETA on arrival kan worden verkregen bij het internationale vliegveld van Colombo, Bandaranaike International Airport. De kosten van een visa on arrival liggen wel wat hoger dan die van het online te verkrijgen visum, namelijk 40 USD (omgerekend 36 euro). De voorwaarden van het ETA on arrival zijn hetzelfde als de online variant, maar het is wel verstandig om rekening te houden met het feit dat, indien het visa on arrival niet wordt toegekend, de kans bestaat dat je wordt teruggestuurd naar het land waar je vandaan bent gekomen.

 


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

 • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

 • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

 • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

 • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.