Eindelijk aangekomen op je droombestemming, koffers op je kamer zetten en neerploffen op je heerlijke hotelbed… dat helemaal vol zit met bed bugs! Brrrr… ongedierte op vakantie is niet echt iets waar je op zit te wachten. Ontdek de grootste griezels die je in je hotel, hostel of onderweg kunt tegenkomen. En wat je er tegen kunt doen.

 

Bed bugs (bedwantsen)

Je merkt het misschien niet eens als er bed bugs in je bed zitten, tot het te laat is. De volgende ochtend zit je namelijk helemaal onder de jeukende bulten. De gevreesde “bed bugs” (bekend van “good night, sleep tight and don't let the bed bugs bite”) heten in gewoon Nederlands “bedwantsen”. Het zijn kleine beestjes van maar een milimeter of 5. Maar ze kunnen een hoop schade aanrichten. En ze zijn ontzettend moeilijk te bestrijden, waardoor ze al jaren een ware epidemie vormen in hotels verspreid over de wereld. Gelukkig is de beet van de bedwants niet echt schadelijk op de lange termijn. Je kunt er dus niet ziek van worden. Maar de jeuk kan wel meerdere dagen aanhouden.

Verder kun je wel maatregelen treffen om bed bugs te vermijden en om te zorgen dat deze bedwantsen niet met je meeliften naar huis. Check je hotelkamer en vooral je beddengoed op bedbugs, voordat je je kamer definitief accepteert. Controleer dan vooral de naden en randen van je matras. Bij twijfel moet je in elk geval geen spullen klakkeloos op bed gooien bij aankomst, want dan kruipen de beestjes gezellig aan boord voor een trip terug naar Nederland. Tot slot nog een inkopper: een wat duurder en luxer hotel heeft de hygiene vaak beter op orde, dus daar is de kans op bedwantsen kleiner.

 

Fruitvliegjes

Deze kleine rakkers zijn bekend van thuis, maar zeker ook op de camping of in je vakantiehuisje in warme klimaten kunnen ze toeslaan. Fruitvliegjes lijken bijna uit het niets te “ontstaan”, maar die fruitvliegjesplaag het komt toch echt door een fruitvlieg die eitjes heeft gelegd in je keukentje. Genezen is beter dan voorkomen bij fruitvliegjes, dus zorg dat je geen (rijp) fruit of andere voedselresten laat rondslingeren. Of investeer even in een afdekgaasje wat je over de fruitschaal kunt zetten. Let er wel op dat de gaatjes klein genoeg zijn, zodat de fruitvlieg er echt niet doorheen kan.

Je kunt eigenlijk alleen fruitvliegjes bestrijden door ze te vangen. Je kunt zelf een fruitvliegjes val maken met o.a. iets zoets (limonade of appelsap bijvoorbeeld) in combinatie met afwasmiddel. Doordat de oppervlaktespanning van de vloeistof lager wordt, zakt het fruitvliegje er in vast.

> Bekijk ook dit filmpje over hoe je zelf een fruitvliegjes val kunt maken

 

Kakkerlakken

Kakkerlakken op vakantie zijn vies en voor veel mensen vooral doodeng. Hun uiterlijk is nou eenmaal wat griezelig, ze rennen snel en ze planten zich ook nog eens zeer snel voort. Maar er is een belangrijker reden om bang te zijn voor kakkerlakken. Ze verspreiden namelijk erg snel bacteriën en ziektes. Milieucentraal adviseert om kakkerlakken te vangen zonder gif door 's nachts een vochtige dweil op de vloer te leggen. Als het goed is kruipen de kakkerlakken eronder, zodat je ze 's morgens (met stalen zenuwen) kunt wegvegen en eventueel doodtrappen.

Wij van VakantieDealz hebben zelf – weliswaar per ongeluk – succes gehad met een kakkerlakval in de vorm van een leeg flesje Corona met limoen 🙂 Zie de foto links.

 

Gezondheidstips op vakantie

Sommige beestjes zijn misschien alleen vervelend of eng, maar ze kunnen ook echt slecht zijn voor je gezondheid. Denk aan vliegen op je eten, muizenkeutels of zelfs muizenslijm van geknaag aan dat halfje brood wat je nog had liggen. Dit kan echt nare gevolgen hebben, dus zorg ervoor dat je op vakantie maatregelen treft om besmettingen door ongedierte te voorkomen. De simpelste tips zijn: etenswaren altijd afdekken (bijvoorbeeld met een vliegengaas of met folie als ook bederf een risico is) en etenswaren na gebruik opbergen op een plek die niet toegankelijk is voor ongedierte. Ofwel in een afgesloten kast of lade, ofwel in een afsluitbare plastic bak. Nog meer tips om gezond op reis te gaan kun je vinden op Gezondermeer.nl

 

 

 

 

altijd-de-beste-aanbiedingen-vakantiediscounter