Tips voor een onvergetelijke vakantie in het tropische Suriname

VakantieDealz.nl
Maaike - Reisspecialist

Eind november/begin december heb ik, Rachel, mijn 4-weekse vakantie naar het Caribisch gebied afgesloten in het natuurrijke Suriname. Het is een complete switch als je komt van de ABC-eilanden, dus het was zeker even wennen voor mij. Mijn ouders komen namelijk uit Suriname, maar ik heb persoonlijk nooit een sterke wil gehad om het land nu al te bezoeken. Heel gek misschien, maar uiteindelijk ben ik wel blij dat ik er ben geweest. In de twee weken dat ik in Suriname was, heb ik genoeg plekken gezien die een indruk op mij hebben gemaakt. Lees snel verder om mijn tips te lezen die je vakantie naar Suriname onvergetelijk maken!

Overnachten op Kwai-Kwai Eiland

Ik kon nog niet rustig bijkomen van de bijna 3 uur durende vlucht van Aruba naar Suriname (late aankomst) of ik zat in de vroege uren alweer in de bus om naar Atjoni, een aanlegsteiger waar veel boten vertrekken, te gaan. Vanaf hier kun je met een bootje naar verschillende plekken varen, zo ook Kwai-Kwai Eiland. Kwai-Kwai Eiland is een vakantieoord waar je kunt relaxen buiten de drukte van Paramaribo. Het oord beschikt over kleine huisjes aan het water en gedeelde voorzieningen (keuken, toilet & douche). Ben je een echte natuurliefhebber en hou je wel van ’t gezellige kampeersfeertje? Dit is de plek voor jou!

Ook heb je de mogelijkheid om tijdens je verblijf een boottocht maken over de stroomversnellingen (sula’s). Natuurlijk krijg je dan ook de kans om in een van de stroomversnellingen te liggen of te zwemmen. Zo krijg je een natuurlijke massage, net iets anders dan een modern bubbelbad!

De Centrale Markt van Paramaribo

Aan het eind van de Waterkant aan de Surinamerivier vind je een grote hal, de Centrale Markt van Paramaribo. Hier zijn jullie op de juiste plek wanneer jullie genoeg verse producten willen inslaan. Binnen (twee verdiepingen) en rondom de hal staan verschillende marktkooplui die je producten aanbieden. Ook zijn hier diverse eettentjes te vinden. Vis, groente, fruit, kledij en meer… Je vindt het hier allemaal! Bij de markt is het wel altijd druk, want deze plek is ook een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer. Vanaf hier vertrekken namelijk veel stadsbussen en er is een aanmeerplaats voor boten die gaan varen over de Surinamerivier.

TIP: ga vroeg naar de stad en naar de markt, rond het middaguur wordt het heel erg heet!

Bezoek voormalige plantages

Plekken en dorpen dat velen associeren met het gruwelijke verleden van de slavernij, de plantages. Tijdens mijn vakantie hebben we enkele plantages gezocht om te zien hoe het er nu is en om de plek te zien waar familieleden van mij zijn opgegroeid. De volgende plantages hebben we bezocht:

  • Alliance
  • Bakkie/Reijnsdorp
  • Frederiksdorp
  • Johan & Margaretha
  • Berg & Dal
  • Mariënburg

Vanaf Paramaribo zijn we met een boot naar Alliance, Bakkie/Reijnsdorp, Frederiksdorp en Johan & Margaretha gevaren. Verdeeld over andere dagen zijn we naar Berg & Dal en Mariënburg gereden met de auto. Waar je op sommige plantages niet veel meer kunt beleven (vele inwoners zijn vertrokken naar de grote stad), is onder andere Frederiksdorp mooi opgeknapt tot een plantage resort. Je kunt hier (na het betalen van entree) rustig rondlopen en het (privé)terrein verkennen. Ook heb je de mogelijkheid om hier te verblijven in o.a. een oude politiewoning.

Op 25 november is het Srefidensi Dey, een nationale feestdag dat de onafhankelijkheid van Suriname markeert. Bij Berg & Dal had je de mogelijkheid om te overnachten in het resort of een hut te huren aan de Surinamerivier waar je lekker voor een dag kunt relaxen in de natuur. Speciaal voor deze feestdag kon je ook verschillende activiteiten ondernemen o.a. rit met helikopter, kajakken, zwemmen of ziplinen.

In Mariënburg zijn nog de resten te vinden van de oude suikerfabriek. Je hebt gratis toegang tot het terrein en kunt hier op je gemak rondlopen. Ook is er altijd een gids aanwezig die hier zelf lang heeft gewerkt en je graag wilt rondleiden. Van de fabriek zelf is niet veel meer over, maar wanneer je verder over het terrein loopt zie je restanten van machines die vroeger werden gebruikt.

TIP: Aan het eind van de middag kun je tussen de kust, de Commewijne- en de Surinamerivier brakwater dolfijnen spotten.

Openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam

Een tocht langs de verschillende plantages is goed te combineren met een bezoekje aan Fort Nieuw-Amsterdam. Dit voormalig Nederlands fort, gelegen in Nieuw-Amsterdam, beschermde in het verleden de achtergelegen plantages tegen Engelse en Franse invallen. Later in het verleden werd het fort gebruikt als gevangenis. Ook ligt dit fort op de plek waar de Surinamerivier en de Commewijnerivier samenkomen. Hier ga je echt terug in de tijd en duik je in het militaire verleden van Suriname met stukken zoals oude Amerikaanse kanonnen en prachtige exposities in gevangeniscellen. Ook kun je hier een van de vijf bastions beklimmen om dolfijnen te spotten in de rivier.

White Beach

Geen wit strand in Suriname? Dan heb je het helemaal mis! Waar kan je een heerlijk wit zandstrand vinden? Bij Caribo Beach Resort in Domburg! Bij dit hotel vind je een aangelegd zandstrand met Caribische hutten en wuivende palmbomen… Hier krijg je echt dat bounty gevoel weer terug. Huur een van de hutten, hang je eigen hangmat op & relaxen maar!

Bovendien heb je een uitzicht op het Surinaamse regenwoud aan de andere zijde van de rivier. Afkoelen in de Surinamerivier bij White Beach kan ook probleemloos, want er is een groot net gespannen in de rivier waardoor jullie hier veilig kunnen zwemmen.

Let op: omdat het een resort is wordt er wel een entreeprijs gevraagd!

 


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

  • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

  • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

  • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

  • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.