5 Must do’s tijdens je rondreis door Zuid-Afrika

Tips en weetjes
Maaike - Reisspecialist

Een rondreis door Zuid-Afrika staat op de bucketlist bij velen. Dat is ook niet zo gek, het land heeft ontzettend veel moois te bieden. Indrukwekkende landschappen, een interessante cultuur en imposante wilde dieren. Iedereen móét er echt een keer geweest zijn! Ik was dan ook erg enthousiast toen ik vertrok naar dit wondermooie land voor een rondreis. Mijn avontuur begon in Johannesburg en eindigde drie weken later in Kaapstad. In deze blog zal ik, Carry, de 5 highlights van deze reis met jullie delen. Deze 5 highlights zijn naar mijn mening dan ook de 5 absolute must do’s van jouw rondreis door Zuid-Afrika. Zoals deze ervaringen mijn reis onvergetelijk hebben gemaakt, kunnen ze óok jouw reis onvergetelijk maken! Uiteraard ligt het er een beetje aan wat de route van jouw reis is, maar mocht je onderweg langs één van deze must do’s komen, ga het dan zeker doen!

 

1. Fietsen door Soweto, Johannesbrug

Soweto, wat staat voor SOuth WEst TOwnship, is een unieke buurt in Johannesburg. Deze zogenoemde township kent een nogal beladen geschiedenis. In deze  arme sloppenwijk is de anti-apartheidbeweging ontstaan. Ook is het de plek waar Nelson Mandela grotendeels van zijn leven heeft gewoond.

Te fiets met een lokale gids is de beste manier om deze buurt te verkennen. Wie had dat gedacht? Ben je net het fietslandje uit, stap je weer op de fiets. Maar, dit fietstochtje was toch wel wat unieker dan je dagelijkse fietsroute… Het gaf je de kans te leren over de geschiedenis en kennis te maken met de lokale bevolking. Ook zul je langs het huis van Mandela fietsen. Het is een hele ervaring om te zien hoe de mensen hier een armoedig, maar gemoedelijk leven lijden. Je zult merken dat kinderen het erg leuk vinden om de (blanke!) toeristen voorbij te zien fietsen.

Wat deze activiteit naast het fietsen nog meer een Hollands tintje gaf: we kwamen langs een tentje waar we (een soort van) oliebollen hebben gegeten! De lekkernij is waarschijnlijk overgenomen van de Hollanders. Maar de traditie om deze alleen tijdens Oud & Nieuw te eten niet, ze eten deze namelijk het hele jaar door. Hoe grappig?

 

2. Slapen in een lodge tussen de wilde dieren

De ‘big five’ spotten, Afrikaanse witte wijn drinken aan de olifantenrivier en verhalen horen van een boswachter bij het kampvuur. Dit safari avontuur moet je hebben meegemaakt! Breng een bezoek aan het Kruger Nationaal park en verblijf in een rustkamp midden in het park. Wij verbleven in een Afrikaanse lodge in Skukuza Rest Camp. Vanuit dit kamp wordt er s’avonds laat ook een ‘late night safari’ georganiseerd. Gegarandeerd dat je dan dieren spot die normaal overdag slapen in de bosjes! Zo hebben wij hyena’s, jachtluipaarden, bush babies (het schattige beestje met die grote ogen uit de film Madagaskar) en andere nachtdieren gespot. Nog meer om af te vinken in ons boekje met alle dieren van Zuid-Afrika! En wakker worden tussen de dierengeluiden (of vanwege een aap die tekeer gaat op je dak…) is een heel leuke ervaring.

Het Krugerpark is het bekendste en grootste safaripark in Zuid-Afrika, maar je kan ook verblijven in dergelijke rustkampen in andere parken, zoals Madikwa Game Reserve of het Addo Elephant National Park.

 

3. Op bergavontuur in Lesotho

Lesotho is een bijzonder landje; dit land ter grootte van Belgie wordt geheel omringd door Zuid-Afrika. Het is een hele beleving om door dit land te crossen met een jeep. Neem Lesotho dan ook vooral mee in je reisroute. Met je 4×4 trotseer je de ruige berggebieden en hobbelige wegen. Het is erg leuk om een bergdorpje te bezoeken en kennis te maken met de lokale Basotho’s, het amicale volk dat nog primitief leeft volgens oude tradities. In deze dorpjes moet je niet uitgaan van luxe… Warm water was er bij ons niet. En omdat wij hier in het winterseizoen waren, was het wel even bikkelen. Gelukkig kregen wij een traditionele ‘Basotho blanket’ om op te warmen (zie onderstaande foto). In het winterseizoen liggen de bergen vol sneeuw. In principe zijn de bergdorpjes dan nog wel te bereiken, maar het risico om vast in de sneeuw te komen zitten is er zeker! Ik spreek uit ervaring… Gelukkig kwamen er een aantal dorpelingen ons helpen om weg te komen. De sneeuw en de kou maakten het voor ons juist een onvergetelijke ervaring.

Naast een jeep is de Basotho pony ook een uiterst goed vervoersmiddel in Lesotho. Er worden veel trektochten per pony aangeboden om de ongerepte natuur te bewonderen. Trek je het binnenland in, breng dan zeker een bezoekje aan de wonderbaarlijke Maletsunyane Falls.

TIP: mocht je worden aangehouden door een ‘corrupte agent’? (Wat ons overkwam, nog geen 5 minuten nadat we de grens overgestoken waren) Geef hem dan zo’n 20 Lesothaanse Loti (zo’n €1,25). Dat scheelt je veel gedoe… En de ‘agent’ die oorspronkelijk om € 150,- vroeg? Die is weer helemaal happy.

 

 

4. Op paardrijsafari

Op safari met de auto is bekend. Maar wat misschien wel een nog betere manier is om dieren te spotten in Zuid-Afrika is te paard. Waarom? Veel dieren die schuw zijn voor mensen, zijn niet schuw voor paarden. En dat er een mens op de rug van het paard zit, zien ze even over het hoofd. Dit betekent dat je nóg dichter bij de wilde dieren kunt komen. Dit brengt ook wat spanning met zich mee. Zo stond ik op een gegeven moment met mijn paard op tien meter afstand van een neushoorn! Dan moet je niet van je paard af vallen… De gids zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk dieren onderweg ziet (ze moeten ergens de fooi vandaan halen!). Toen wij een bosje bomen passeerden, waar een kudde giraffen in verscholen zat, kwam de gids in actie. Hij sloeg met de teugels en ging met het paard in galop de bosjes in om de dieren te tevoorschijn te halen. En voor je het weet stonden we daar op de savanne, midden in een kudde giraffen. Dan ga je echt op in de natuur! Deze zogeheten ‘paardrijsafari’ kun je op vele plekken in Zuid-Afrika doen. Wij hebben dit gedaan bij Plettenberg Bay Game Reserve. Wat een mooie ervaring was dit zeg!

 

 

5. Cheetah’s aaien bij Daniell Cheetah Project

Zoals je op de kinderboerderij in Nederland geitjes kan aaien, kan je in Zuid-Afrika op een boerderij jachtluipaarden aaien! Daniell Cheetah Project is een boerderij waar je verschillende katachtige dieren kunt bewonderen. Daniell Cheetah Project is niet zomaar een attractie, het is een organisatie dat het geen commerciële doeleinden heeft en niet gericht is op toerisme (al komen er wel redelijk wat toeristen op af). De boerderij, of family farm is namelijk opgericht om de cheetah te beschermen tegen uitsterven. Een tweede doel is mensen op de hoogte brengen van deze voorvallen. Vandaar dat je het park kan bezoeken en mee kan lopen met de educatieve ‘Predator Tour’. Je leert hier over hoe zij de cheetah en andere diersoorten beschermen. Dat is wel wat anders dan de ontelbare dierenparken bedoeld voor massatoerisme… Het leukste van het bezoek? We mochten het hok in, waar we cheetah ‘Khaki’ mochten aaien. En geloof het of niet, maar Khaki gaf een spinnend geluid, net als een echte huiskat!

Daniell Cheetah Project is te vinden in de buurt van Kirkwood, een plaatsje in het zuiden van Zuid-Afrika.


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

  • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

  • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

  • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

  • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.