Ontdek de mooiste kastelen van Nederland

Waan je in een sprookje!
Demi - Reisspecialist

Op zoek naar inspiratie voor en leuk dagje weg? Wat dachten jullie van het bezoeken van één van de mooiste kastelen van Nederland? Ontdek de geschiedenis van deze prachtige gebouwen, wandel door de tuinen en waan jezelf in een compleet sprookje! Wij hebben voor jullie hieronder een lijstje gemaakt met de mooiste kastelen die ons eigen landje bezit. Wat is jouw favoriete sprookje?

 

Kasteel de Haar

Als eerste op ons lijstje staat Kasteel de Haar. Kasteel de Haar ligt in de provincie Utrecht en is het grootste kasteel van Nederland. In 1892 is het kasteel herbouwd, maar voor velen is het nog een grote vraag wanneer dit kasteel haar oorsprong heeft gevonden. In 1391 heeft Kasteel de Haar een eerste officiële vermelding gekregen, wat betekent dat er dus een lange geschiedenis aan vast zit. Maak een rondleiding in het kasteel of struin door het prachtige park. Met de ophaalbrug en de middeleeuwse torens lijkt het net alsof jullie in een sprookje terecht zijn gekomen! Achter deze prachtige muren ontdekken jullie een luxe wereld waar de familie van Zuylen in de 20e eeuw heeft gewoond. En voor degene die binnenkort in het huwelijksbootje stappen… Naast het bezoeken van dit prachtige kasteel kunnen jullie hier ook trouwen! Als dat geen sprookje wordt…

Het Muiderslot

Het tweede kasteel wat zeker een bezoekje waard is, is het Muiderslot in Noord-Holland. Het kasteel dient inmiddels sinds 1878 als een Rijksmuseum waardoor het één van de eerste rijksmusea is van Nederland. Van 1285 tot 1795 is dit kasteel bewoonbaar geweest. Doordat het Muiderslot in verval raakte, volgde erna alleen maar een periode met restauraties en is het niet meer bewoonbaar geweest. Ontdek de geschiedenis van dit kasteel en wandel door de schitterende kasteeltuinen, verdeeld in het Warmoeshof (groentetuin) en het Kruidenhof (kruidentuin). Door het vierkante kasteel, een ophaalbrug, de torens en schietgaten is dit een typisch middeleeuwse waterburcht. Zoals aan de naam al is af te lezen, ligt het kasteel in Muiden aan het IJmeer en rivier de Vecht. Wat ook heel leuk is om te doen, is met de veerboot een tochtje te maken tussen het Muiderslot en IJburg.

Kasteelruïne Valkenburg

Als derde op ons lijstje staat de Kasteelruïne van Valkenburg, een prachtig plaatsje in Zuid-Limburg. Deze kasteelruïne is één van de weinige hoogteburchten van Nederland, waardoor het een bijzonder stukje geschiedenis is van ons laaggelegen platte land. De geschiedenis van dit kasteel gaat maar liefst terug tot de 11e eeuw… Wow! Een andere bijzondere highlight bij deze kasteelruïne is de Fluweelengrot, wat diende als het gangenstelsel onder de ruïne. De temperatuur blijft hier constant 12 graden, waardoor het hier altijd aangenaam koel is op de warmere dagen.

Kasteel Doorwerth

Dit prachtige kasteel, met een oorsprong uit de 13e eeuw, is gelegen in de provincie Gelderland. Meerdere families zijn in bezit geweest van Kasteel Doorwerth. Op de binnenplaats van het kasteel vinden jullie de oudste robinia boom van heel Nederland, waarschijnlijk zelfs van heel Europa. Deze boom staat er al sinds 1579… Wow! Daarnaast kunnen jullie een prachtige wandeling maken door de moestuin waar verschillende groentes, kruiden en bloemen worden gekweekt. Naast dat dit sprookjesachtige kasteel bekend staat om haar prachtige vertrekken, staat Kasteel Doorwerth ook bekend om een mysterieus spookverschijnsel. Vroeger gingen er verhalen rond dat er een meisje in het kasteel zou ronddwalen, die het vaakst gezien zou zijn in de jachthal in de noordvleugel van ’t kasteel. Misschien een idee om deze vleugel te skippen tijdens een rondwandeling?

Slot Loevestein

Een ander kasteel die zeker niet mag ontbreken op ons lijstje, is Slot Loevestein. Dit kasteel is in 1357 gebouwd door Ridder Dirc Loef van Horne. Het kasteel werd gebruikt om in te wonen, maar na dat het slot in handen kwam van de heer van Holland werd het slot gebruikt als verdedigingsgebouw en diende het later ook als staatsgevangenis. Wie goed opgelet heeft bij geschiedenis, weet dat de bekende gevangene Hugo de Groot uit dit kasteel is ontsnapt door zich te verstoppen in een boekenkist. Inmiddels is Slot Loevestein omgetoverd tot een Rijksmuseum, die jullie nog altijd kunnen bezoeken. Hebben jullie zin in een royale overnachting? In het slot kunnen jullie een nachtje verblijven in een prachtige Suite & Breakfast. Deze suite was vroeger de voormalige commandeurswoning. Is dat even vorstelijk wakker worden…

 

Meer inspiratie opdoen? Bekijk dan onze andere blogs!

 


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

  • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

  • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

  • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

  • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.