ESTA Aanvragen voor je reis naar Amerika

Hoe werkt het?
Maaike - Reisspecialist

Voor veel reizen is er een reistoestemming nodig, dit is voor de VS niet anders. Je kunt naar Amerika reizen door een visum voor Amerika aan te vragen, echter neemt dit erg veel tijd in beslag. Doorgaans wordt er een ESTA aangevraagd. De ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is een elektronische reistoestemming die jou toegang verleend om in te checken bij jouw vlucht naar Amerika.

 

Wat is een ESTA?

Zoals de naam suggereert, is de ESTA een elektronische reistoestemming. Het is dus geen fysiek document. Om Amerika een stuk veiliger te maken, moet iedere reiziger over een geldige reistoestemming beschikken. Deze kunnen eenvoudig online aangevraagd worden, en zorgen voor een korte screening van de reiziger. Op deze manier worden eventuele bedreigingen al geweigerd voordat zij op de Amerikaanse luchthaven aankomen. Het gehele systeem werkt automatisch, en daardoor wordt de ESTA vaak al erg snel verleend.

 

ESTA Aanvragen

Iedereen die naar de VS reist, of een overstap maakt, dient over een geldige reistoestemming te beschikken. Het Visa Waiver Program stelt inwoners van deelnemende landen in staat om zonder visum naar Amerika te reizen, hierdoor hoeven zij enkel een ESTA aan te vragen.

Het aanvragen duurt doorgaans enkele minuten, waarbij de uitslag ook al snel bekend is. Echter, het Amerikaanse consulaat is bevoegd om tot 72 uur te doen over de keuring van een aanvraag. Daarnaast is het slim om dit ruim van tevoren te regelen. Wanneer jouw ESTA aanvraag dan wordt afgewezen, kun je nog een visum aanvragen. Het proces om een visum aan te vragen neemt vaak 4 tot 5 weken in beslag.

Een ESTA aanvragen is erg eenvoudig door middel van het online ESTA formulier. Door het automatische systeem worden aanvragen al gauw afgehandeld. Het aanvragen van een ESTA gaat gelukkig ook een stuk sneller dan het aanvragen van een visum. Hierdoor zorgt het ook nog eens voor minder druk op de reiziger.

 

Hoe lang is een ESTA geldig?

De ESTA stelt de reiziger in staat om 90 aangesloten dagen in de VS te verblijven, aangesloten dagen in Canada en Mexico tellen ook mee aan. De gekoppelde reistoestemming is twee jaar geldig, hiermee kun je zo vaak naar de VS reizen als je wil. Wanneer jouw paspoort voor deze termijn van twee jaar verloopt, verloopt ook de gekoppelde ESTA. Dan moet je het ESTA formulier overnieuw invullen en laten koppelen aan jouw nieuwe paspoort.

 

 

Geweigerde ESTA?

Het is mogelijk dat een ESTA aanvraag wordt geweigerd. Vaak omdat je een bedreiging zou vormen binnen de VS. Een aantal voorbeelden hiervan:

  • Wanneer je een besmettelijke ziekte hebt.
  • Waneer je een ex-gedetineerde bent.
  • Wanneer je eerder bent afgewezen en/of gedeporteerd uit de VS.

In dit geval kun je niet naar de VS reizen op de ESTA. Het is nog wel mogelijk om in dit geval een visum aan te vragen, dit proces kan een aantal weken in beslag nemen. Hierdoor wordt het aangeraden om jouw ESTA tijdig aan te vragen, voor het geval dat je een visum moet aanvragen.

Het is ook mogelijk dat jouw ESTA en visum aanvraag worden afgewezen, in dit geval kun je dus niet naar de VS reizen. Om deze redenen is het ook handig om de ESTA aan te vragen voordat je een reis boekt.

 

Toegekende ESTA?

In de meeste gevallen zal jouw ESTA aanvraag worden toegekend, nu kan het voorkomen dat de douane jou toch weigert op het vliegveld. Zij beslissen uiteindelijk of je ook daadwerkelijk toegang krijgt tot de VS. Wanneer blijkt dat je het ESTA formulier niet eerlijk hebt ingevuld, kunnen zij bijvoorbeeld kiezen om jou geen toegang te verlenen. Daarnaast kun je bijna altijd extra controlevragen verwachten bij de douane. Maak je geen zorgen, in bijna alle gevallen krijg je gewoon toegang tot Amerika.

 


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

  • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

  • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

  • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

  • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.