Duurzame vakantiebestemmingen

Veel landen doen een poging om hun ecologische voetafdruk te verminderen, waaronder door het aanbieden van duurzame accommodaties. Denk aan bestemmingen zoals Marokko, Curacao, de Canarische Eilanden, Griekenland maar ook bijvoorbeeld wintersportgebieden zoals Oostenrijk. Zo biedt Wenen bijvoorbeeld eco-vriendelijke hotels aan die zonnepanelen gebruiken voor het warme water, heeft Curacao accommodaties waar de douches zo zijn ingesteld dat er maar maximaal 4,5 liter water per minuut doorstroomt en heeft Kreta een appartementencomplex waar rondlopende katten medisch verzorgd worden en eten krijgen, zodat de gasten geen last hebben van ze.

Vooral Europa is bezig om landen binnen de Europese Unie zo duurzaam mogelijk te maken. Koploper van de EU is Zweden, die alle energie uit duurzame bronnen haalt. Ook Finland, Oostenrijk en Letland zijn vakantiebestemmingen die steeds meer duurzamer worden. Benieuwd naar wat de meest duurzaamste vakantiebestemmingen zijn? Lees die hieronder!

Top 5 meest duurzaamste vakantiebestemmingen

  1. Alonissos, Griekenland
  2. Bliesgau Biosfeer Reservaat, Duitsland
  3. Schouwen-Duiveland, Nederland
  4. Sigtuna, Zweden
  5. Bretagne, Frankrijk

Waar kun je duurzame accommodaties boeken?

Tegenwoordig zijn er ontbelbaar veel websites, hotels en boekingsplatforms die duurzame accomodaties aanbieden. Veel reisorganisaties hebben duurzaamheid als peiler in hun strategie verwerkt en hebben een groot aanbod van duurzame accommodaties. Naast reisorganisaties promoten ook veel vakantiebestemmingen hoe duurzaam hun vakantieland is, om zo de lokale bewoners een handje te helpen. Benieuwd waar je deze duurzame accommodaties kunt boeken? Bekijk hieronder het aanbod van deze verschillende reisorganisaties!

 

Wanneer is een accommodatie duurzaam?

Steeds vaker worden duurzame accommodaties populairder om te boeken, lees je meer over de initiatieven van een accommodatie die duurzaam wil worden of hebben bepaalde hotelketens een duurzaamheidslabel. Ook wij als reizigers willen onze ecologische voetafdruk graag zo klein mogelijk houden. Maar wanneer is een accommodatie nu precies duurzaam? Net als producten uit de winkel die een keurmerk kunnen hebben, zijn er binnen de reisbranche ook verschillende duurzaamheidskeurmerken. Een aantal criteria waar een duurzaamheidslabel aan moet voldoen zijn:

  • Zorgvuldig omgaan met het energie- en waterverbruik
  • Het gebruik van milieuvriendelijke reinigings- en levensmiddelen
  • Milieuvriendelijke afvalverwerking
  • Een milieuvriendelijke strategie voor het recyclen en hergebruiken van bepaalde producten/bronnen
  • Actieve houding voor het verbeteren en behouden van de natuur, het landschap en de dieren

Daarnaast zijn er naast deze ecologische criteria ook economische en sociale criteria waar een bepaalde duurzaamheidskeurmerk aan moet voldoen. Zo moeten er gelijke kansen en eerlijke arbeidsrechten zijn voor elke werknemer. Ook moeten bijvoorbeeld lokale ondernemers worden ingezet, zodat de lokale bevolking ook kan meeprofiteren van de toerisme.

Voorbeelden van duurzaamheidskeurmerken

 

Op zoek naar meer handige informatie of tips? Bekijk dan onze andere VakantieDealz blogs!

altijd-de-beste-aanbiedingen-vakantiediscounter