Reistips Moskou & Sint Petersburg

Een andere wereld op 3 uur vliegen
Rosa-Lee Deiman
Rosa-Lee - Reisspecialist

Hoewel Rusland misschien niet het eerste land is waar je aan denkt bij het woord ‘vakantie’, had ik (Rosa-Lee) mijn reis naar dit magische land toch echt niet willen missen… Tijdens mijn studie Tourism Management kreeg ik de kans om op studiereis te gaan naar Rusland en zowel Moskou als Sint Petersburg te bezoeken tijdens een verlengde stedentrip. In deze blog neem ik jullie mee door mijn reis naar Moskou & Sint Petersburg en geef ik wat handige tips voor als je zelf ooit naar Rusland gaat!

 

De eerste bestemming: Moskou

Vanaf Amsterdam vloog ik begin maart naar het Russische Moskou. De vliegtijd naar Moskou Airport is officieel tussen de 3 en 3,5 uur, maar door een sterke meewind stond ik na ruim 2 uur al op Russische bodem. Als je het vliegtuig uitstapt merk je direct dat de lucht in Rusland een stuk droger is dan we in Nederland gewend zijn. Bij het binnenlopen van de aankomsthal word je ook meteen geconfronteerd met het feit dat de Russische taal vrijwel onleesbaar en dus niet te begrijpen is. Het Russisch wordt namelijk met het Cyrillisch alfabet geschreven. Gelukkig worden de borden op het vliegveld ook in het Engels aangegeven.

TIP! Vooral veel oudere Russen spreken echt geen woord Engels. Wees goed voorbereid en zoek alvast wat belangrijke woorden op in het Russisch

De absolute highlights van Moskou

De eerste vijf dagen verbleven we in Moskou. Omdat we met een vrij grote groep waren huurden we een ruime Airbnb met 5 of 6 slaapkamers vlak bij de Christus Verlosser Kathedraal (te zien op de foto hieronder). Dit was de eerste bezienswaardigheid die we bezochten. Deze práchtige kerk is de hoogste (105 meter) en grootste kerk van heel Rusland. Hij is pas gebouwd in 2000 en is een replica van een oudere kerk die ooit door Stalin is opgeblazen om plaats te maken voor ‘het Paleis van de Sovjets’ (wat overigens nooit gebouwd is).

Vervolgens zijn we om de Kathedraal heen gelopen en via de achterliggende brug de rivier de Moskva overgestoken. Vanuit daar zijn we door de stad gaan wandelen en kwamen we langs het Rode Plein met de bekende Basiliuskathedraal. Deze kathedraal (te zien op de eerste foto hieronder) is waarschijnlijk de bekendste kerk van heel Rusland en is een echte blikvanger. Een paar dagen later kregen we een rondleiding door de Basiliuskathedraal. Hoewel het buiten al onder de 0°C was, was het binnen in de kathedraal nóg kouder… Maar dat mocht de pret niet drukken. De Basiliuskathedraal bestaat uit 8 kleine kerkjes die om de hoofdkerk heen liggen. De indeling is dan ook vrij complex, maar zeker een aanrader om te bezoeken als je er bent!

Op de foto hierboven zie je het al; aan het eind van het Rode Plein staat een groot rood gebouw. Dit is het Nationaal Historisch Museum. Zoals de naam al zegt is het een museum over de geschiedenis van Rusland met miljoenen objecten. Het geeft je een unieke inkijk in de rijke geschiedenis van dit machtige land. Aan de zijkant van het Rode Plein zie je de lange muur van het Kremlin. Het Kremlin is het historisch en religieus centrum van Moskou. Hoewel het klinkt alsof het Kremlin één gebouw is, is het in feite een verzameling van allerlei bezienswaardigheden. Zo vind je er verschillende kathedralen & paleizen, een museum en een theater. Op het Rode Plein, voor een gedeelte van de Kremlinmuur, staat ook het Mausoleum van Lenin (te zien op de eerste foto hieronder). Hierin is het gebalsemde lichaam van Lenin, die in 1924 stierf, opgebaard. Aan de andere kant van het Rode Plein vind je het grote warenhuis GUM. Loop hier zeker even naar binnen, het is echt prachtig!

En dit is nog maar een greep uit alle mooie plekken die je kunt bezoeken in Moskou. Zo zijn er bijvoorbeeld ook nog een aantal mooie parken, zoals het Gorki Park. Als je in de winter naar Moskou gaat, vind je hier een outdoor schaatsbaan! Enkele andere must sees in Moskou zijn:

 • Alexander Gardens
 • Bolsjojtheater
 • Novodevitsjiklooster
 • Tsaritsynopark
 • Kazankathedraal
 • Kremlin in Izmailovo

 

De metrostations in Moskou

Hoewel het reizen per metro in grote steden meestal geen pretje is, is dat in Moskou toch anders. De ondergrondse metrostations in Moskou zijn een bezienswaardigheid op zich! Prachtige plafonds, mooie zuilen en grote kroonluchters. Het metronetwerk in Moskou is één van de grootste ter wereld, met ruim 9 miljoen reizigers per dag (!). Een groot nadeel is wel dat de metrostations alleen met Cyrillische tekens worden aangeduid. Voor ons onleesbaar dus…

TIP! Zorg dat je ergens een plattegrond van het metronetwerk scoort met de Engelse benamingen van de metrostations

Op naar Sint Petersburg

Na 5 dagen in Moskou te zijn geweest, vertrokken we met de nachttrein naar het noordelijker gelegen Sint Petersburg. Sint Petersburg staat ook wel bekend als ‘de tsarenstad’ en is vernoemd naar tsaar Peter de Grote. Je merkt al snel dat de stad iets weg heeft van Westerse steden als Amsterdam en Parijs. Tsaar Peter de Grote was namelijk een groot bewonderaar van West-Europa. Je merkt hier ook direct dat inwoners veel beter Engels spreken en alles meer op de Westerse wereld gericht is.

Iets wat je echt niet mag overslaan tijdens een tripje naar Sint Petersburg is een bezoek aan De Hermitage. Na het Louvre in Parijs is dit het grootste kunstmuseum ter wereld, met maar liefst 3 miljoen objecten en kustwerken van onder andere Van Gogh, Rembrandt, Picasso, Monet en Caravaggio. Hoewel de buitenkant van De Hermitage al prachtig is, is dat nog niets vergeleken bij de binnenkant van het gebouw. Met meer dan 350 zalen ben je hier dan ook wel even bezig…

Ook in Sint Petersburg is er een flink rijtje met kathedralen, musea, paleizen en andere belangrijke plekken die je kunt bezoeken. Twee van mijn favorieten zijn de Kerk van de Verlosser op het Bloed (te zien op de eerste foto hieronder) en de Kazan Kathedraal (tweede foto). De Kerk van de Verlosser op het Bloed past met zijn drukke decoratie en koepels niet direct in het straatbeeld van Sint Petersburg. Als je het mij vraagt heeft de kerk wel iets weg van de Basiliuskathedraal op het Rode Plein in Moskou. Ook de Kazan Kathedraal is erg indrukwekkend. De Kathedraal ligt aan de belangrijkste straat van Sint Petersburg (Nevski Prospekt). Op het Kazan plein heb je weer uitzicht op de Kerk van de Verlosser op het Bloed!

Meer aanraders tijdens een bezoek aan Sint Petersburg:

 • Izaäkkathedraal
 • Paleisplein
 • Mariinskitheater
 • Alexander Nevski-klooster
 • Paleizencomplex (in Peterhof net buiten Sint Petersburg, wordt ook wel ‘het Russische Versailles’ genoemd)
   

 

Dit waren de highlights van mijn reis naar de Russische steden Moskou & Sint Petersburg! Wil je meer reisverslagen en blogs lezen? Klik dan hier.


Beste deals voor jou

Beste deals voor jou Bekijk alle deals

Laat je inspireren door onze reisspecialisten

Laat je inspireren door onze reisspecialisten Laat je nog meer inspireren op ons blog

Zo werkt vakantiedealz

 • Dat ligt een beetje aan je definitie, maar strikt genomen niet. Vakantiedealz organiseert zelf geen reizen en bemiddelt hier ook niet in. Wij helpen je alleen de pareltjes te vinden tussen het enorme aanbod van allerlei reisorganisaties, zodat jij een goedkope vakantie kunt boeken. We zijn onafhankelijk en dus niet aangesloten bij specifieke reisorganisaties.

 • Voor alle deals die wij spotten geldt OP=OP. Helaas kunnen wij niet in de boekingssystemen van reisorganisaties kijken, waardoor we geen idee hebben wat het actuele aantal beschikbare opties voor die prijs is. Is de prijs hoger geworden of de vakantie uitverkocht? Dan is iemand je helaas voor geweest.

 • Wij stellen onszelf altijd de vraag: zou je hier zelf willen verblijven? Is het antwoord ‘ja’? Dan promoten we dit hotel graag op de site. Daarnaast houden we er altijd rekening mee dat een hotel minimaal beoordeeld is met een 7.

 • De vanaf-prijs die wij communiceren, is op dat moment de laagste prijs voor de vakantie die je voor je ziet. Dit is (in veel gevallen) voor één bepaalde vertrekdatum of vertrekperiode. Heb je andere wensen? Zoals een andere vertrekdatum, ander aantal dagen of een andere airport, dan kan het zijn dat de prijs verandert.